LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Rođena Ivana Orleanska, katolička svetica koja je sa samo 17 godina vodila vojsku i dobivala bitke

Još uvijek ostaje nepoznanica kako je Ivana Orleanska, mlada djevojka koja je bila uvjerena da je njena misija spasiti Francusku, uspjela uvjeriti budućeg kralja da joj da vojsku koju će voditi u bitkama protiv neprijatelja.

Još uvijek ostaje nepoznanica kako je Ivana Orleanska, mlada djevojka koja je bila uvjerena da je njena misija spasiti Francusku, uspjela uvjeriti budućeg kralja da joj da vojsku koju će voditi u bitkama protiv neprijatelja.

Razmišljajući o satima povijesti koje smo pohađali u osnovnoj i srednjoj školi sigurni smo da se nikome nije lako prisjetiti ženskih ličnosti koje su obilježile neko razdoblje. Uglavnom je naglasak, kako je predstavljeno u većini udžbenika, na hrabrim i odvažnim muškarcima koji su se borili za svoju domovinu, koji su oslobodili svoj narod i koji su pomicali granice. Vjerojatno bismo, da pitamo širu populaciju, shvatili da malo tko zna reći ime ijedne ženske povijesne ličnosti. To što se o njima manje priča i što su manje poznate ne znači da ne postoje. 

Jedna od onih koja je ostavila traga u svjetskoj povijesti rođena je na današnji dan, 6.siječnja 1412. godine, Ivana Orleanska ili na francuskom Jeanne d'Arc. Poznata je i kao Jehanne la Pucelle ili Joan the Maid, a to su imena kojima je ona sama htjela da je drugi nazivaju. Baš kao mnogi koji su postali svjetski poznati, ni Ivana Orlenska nije imala život pun hedonizma u kojemu se lagano dolazi do onoga što se želi ostvariti. S obzirom na to da je pripadala velikoj siromašnoj obitelji koja nije mogla priuštiti školovanje svojoj djeci, nije znala ni čitati ni pisati. Ono što je pravilo razliku između nje i ostale djece bila je svakako njezina pobožnost i velika ljubav prema katoličkoj crkvi i njezinom učenju. Na to ju je najviše poticala njezina majka. 

Priča o Ivani Orleanskoj počela je kada je imala 13 godina, a to je vrijeme kada je čula glasove koji su, prema njoj, bili od Boga i za nju su imali posebno značenje jer su imali utjecaj na njezin životni put. Tako je njezina misija bila spašavanje Francuske od neprijatelja, u to vrijeme od Engleza, i postavljanje Karla kao kralja. Francuska je u to vrijeme bila podijeljena i u sukobu s Engleskom, a jedan od okupiranih teritorija bilo je i selo Domremy iz kojega je Ivana dolazila. Kao pobožna djevojka nakon svega prihvatila je i zavjet djevičanstva te je unatoč namjeri svoga oca da dogovori brak za nju uspjela uvjeriti sud da je ne treba siliti na takvo što. 

Foto: Wikipedia

U svibnju 1428. godine odlazi u Vaucouleurs gdje je prvotno odbijaju, a onda, s obzirom na to da je imala podršku drugih ljudi iz mjesta koji su vjerovali da je ona tu kako bi spasila Francusku, dobila je konja i sedam vojnika za svoj jedanaestodnevni pohod preko teritorija Chinon. U početku ni Karlu, kojemu je rekla će ga vidjeti okrunjenog, nije bilo jasno o čemu se radi te nije pristao na njezine zahtjeve da joj da vojsku koju će voditi prema Orleansu. Iako je većina tadašnjih savjetnika i generala bila protiv, Karlo je ipak pristao na njezine zahtjeve. U nizu od nekoliko bitki između 4. i 7. svibnja 1429. godine dobila je nekoliko njih. Nakon pobjede u Orleansu uslijedilo je i krunjenje kralja Karla VII. u srpnju 1429. godine  

S obzirom na to da postoje različiti izvori koji govore o Ivani Orleanskoj postoji i nekoliko nedoumica oko cijele situacije i njezinog zadobivanja povjerenja. Tako neki navode kako je doista nepoznato do sada na koji je način jedna mlada djevojka uspjela uvjeriti nekoga da vodi vojsku u nekoj bitki. Osim toga, postoje i zapisi kako joj Karlo nije u potpunosti vjerovao te je dobivao i savjete od suradnika kako ona ima previše vlasti u svojim rukama. U proljeće 1430. godine kralj joj je naredio da se suprostavi Burgundima, ali uza sve svoje napore da pomogne stanovništvu i obrani grad uhvaćena je i zatočena. Burgundi su je zatočili i držali nekoliko mjeseci, a poslije su je dali Englezima za novac. Karlo VII. distancirao se tada od nje i nije poduzimao nikakve pokušaje njenog spašavanja, a ona je predana crkvenim službenicima koji su je osudili kao heretika. Osuđena je za herezu i proglasili su je vješticom, a smetalo im je i to što se oblačila kao muško. 

Držali su je neko vrijeme u pritvoru te pokušavali od nje dobiti priznanje da nije dobila nikakvo nadahnuće od Boga, no ona se hrabro držala i uvijek bila ponizna i branila svoju nevinost. 30. svibnja 1431. godine u rano jutro, kada je imala 19 godina, izvedena je na stari plac u Rouenu i spaljena je živa na lomači. Još slavnija postala je nakon smrti, a rat se nastavio još 22 godine Karlo VII. dvadeset godina poslije pokrenuo je istragu u kojoj je Ivana Orleanska oslobođena svih optužbi. Papa Bendikt XV. proglasio ju je svetom 16. svibnja 1920. godine Ivana Orleanska postala je zaštitnica Francuske. 

FOTO: PIXABAY