LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Clyde Barrow, gitarist, ljubavnik i hladnokrvni ubojica

Na današnji je dan prije 108 godina rođen jedan od najpoznatijih svjetskih kriminalaca – Clyde Barrow.

Na današnji je dan prije 108 godina rođen jedan od najpoznatijih svjetskih kriminalaca – Clyde Barrow.

Clyde Chestnut Barrow rođen je 24. ožujka davne 1909. godine u Texasu, kao peto od ukupno sedmero djece siromašnih roditelja. Njegova ljubavna priča s partnericom Bonnie učinila je ovaj dvojac najpoznatijim američkim kriminalcima. Njihova je priča inspirirala mnoge filmove, serije i pjesme, a često su i na samom vrhu popisa najpoznatijih povijesnih ljubavnih parova. Barrow je rođen u velikoj obitelji na istoku Texasa, a kao mladić djelovao je u različitim bandama Dallasa. Njegova se obitelj doselila u Dallas kada je Clyde imao 16 godina, a bili su toliko siromašni da je bio primoran spavati ispod vagona.

Vjeruje se da je upravo u takvom okruženju, zbog vrlo slabe edukacije, krenuo putem kriminala. Sa 17 je godina ukrao automobil, što se bilježi kao njegova prva krađa. Iako, čitava je priča zapravo manje filmska. Naime, Clyde je zaboravio vratiti automobil iznajmljivaču nakon što je njime posjetio djevojku. Iako je vlasnik automobila odbacio optužbe, Clyde je ipak dobio policijski dosje. Barrow je do sedamnaeste godine uživao u glazbi svirajući gitaru. Sam je naučio svirati i saksofon, a njegova je želja bila glazbena karijera Zanimljivo je da je jednaku karijeru željela i njegova kasnija partnerica, Bonnie. Ona je odrasla na zapadu Texasa i sanjala o filmskoj i glazbenoj budućnosti. Da su oboje u vrijeme svojih kriminalnih radnji i dalje voljeli glazbu, potvrđuje podatak o gitarama koje su često bile pronađene u automobilima koje su ostavljali iza sebe.

Bonnie i Clyde, FOTO: Wikipedia

Pored glazbene karijere, Clyde je pokušao ostvariti i vojnu. Još kao tinejdžer prijavio se u američku mornaricu, ali ubrzo je odbijen. Razlog tome bio je medicinski pregled koji je potvrdio da Clyde boluje od žute groznice. I ovo se smatra uzrokom njegova puta prema kriminalu jer je, prije nego li je saznao rezultate, Clyde na lijevoj ruci već istetovirao natpis USN.

Zanimljiv je podatak i da je Clyde čitavo vrijeme svoje odmetničke karijere ostajao u kontaktu s vlastitom obitelji. Njegovi roditelji isprva nisu podržavali put kojim je krenuo njihov sin, ali vremenom su se naviknuli. Clyde je imao posebnu metodu komunikacije s roditeljima. Naime, kada bi automobilom prošao pored obiteljske kuće, kroz prozor bi bacio bocu Coca-Cole. Ona bi sadržavala papir s porukom o mjestu sastanka, kamo bi kasnije došla njegova obitelj.

Clyde Barrow i Bonnie Parker u svojoj su karijeri opljačkali petnaestak banki, nekoliko desetaka manjih prodavaonica i usmrtili trinaestero ljudi. Iako čitav svijet zna da su oboje kriminalci, empatiju su zaradili jer su sve radili zajedno. Bonnie je u Clydeu pronašla ljubav svog života, iako je već sa 16 godina bila udana za Roya Thorntona koji je, u vrijeme kada je ona upoznala Clydea, bio u zatvoru. Njihova je smrt postala svjetski poznata, a dijelovi njihova života predloškom za mnoga filmska ostvarenja. Njihovu je vezu najbolje opisala upravo Bonnie, koja je voljela pisati pjesme.

Some day they’ll go down together;
And they’ll bury them side by side,
To a few it’ll be grief—
To the law a relief—
But it’s death for Bonnie and Clyde. 

Stihovi su to pjesme The Trail’s End, koju je Bonnie nekoliko tjedana prije njihove smrti poklonila svojoj majci.

FOTO: PINTEREST