LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Charles Dickens

Poznati engleski književnik, autor svjetski poznatih djela "Oliwer Twist", "David Copperfield", "Božićna priča" i mnogih drugih, rodio se na današnji dan 1812. godine.

Poznati engleski književnik, autor svjetski poznatih djela "Oliwer Twist", "David Copperfield", "Božićna priča" i mnogih drugih, rodio se na današnji dan 1812. godine.

Charles Dickens, od čijeg je rođenja prošlo točno dvjesto tri godine, bio je bitna književna figura viktorijanskog razdoblja. Njegov doprinos engleskoj književnosti je neizmjeran. Njegove priče, živopisni likovi i neiscrpni opisi tadašnjeg života još su i dan-danas svojevrsno aktualni. Smatra se ocem socijalnog romana.

Rodio se u Portsmouthu kao drugo od osmero djece Johna i Elizabeth Dickens. Bio je poslan u školu s devet godina, no ta sreća bila je kratkoga vijeka. Naime, njegov otac, koji mu je kasnije bio inspiracija za lik Mr. Micawbera u „Davidu Copperfieldu“, završio je u zatvoru. Cijela obitelj Dickens bila je poslana u Marshalsea, a Charles je bio poslan da radi u Warren's Blacking Factory. Nakon tri godine očaja, usamljenosti i patnje u tvornici laštila, Charles je bio vraćen u školu. Neugodna iskustva iz tvornice bila su mu inspiracija za „Davida Coppefielda“ i „Velika očekivanja.

Književnu karijeru započeo je kao novinar. Pisao je za The Mirror of Parliament i The True Sun, a 1833. postao je saborski novinar The Morning Chroniclea. Tri godine kasnije objavljuje sve svoje novinarske crtice u svojoj prvoj zbirci djela „Sketches by Boz“. Boz je bio njegov obiteljski nadimak koji je koristio kao pseudonim. Iste godine oženio se s Catherine Hogarth, kćer Georga Hogartha, koji je bio urednik Evening Chroniclea. 

Olivera Twista, svoje najpoznatije djelo, objavio je 1838. godine To je bilo prvo viktorijansko književno djelo, u kojem je dijete bilo glavni junak.

Osim što je pisao za novine i novele, bio je kazališni djelatnik, upravljao je dobrotvornim akcijama a pisao je i putopise. Njegova energija bila je neiscrpna i proveo je mnogo vremena u inozemstvu. U SAD-u je održavao predavanja protiv ropstva, a po povratku je osuđivao ropstvo i u putopisu „American Notes for General Circulation“ te u „Posmrtnim spisima Pickwickova kluba“Po povratku u Englesku posvetio se božićnim pričama, među kojima je najpoznatija „Božićna priča“. Kasnije je proputovao Italiju sa svojim prijateljima Augustusom Eggom i Wilkiem Collinsom, koji ga je nadahnuo za zadnje i nedovršeno djelo „Tajna Edwina Drooda“. Iduća inozemna destinacija gdje je proveo neko vrijeme je Švicarska. Ondje je počeo raditi na djelu „Dombey i sin“, koje neki smatraju njegovim najzrelijim i najkvalitetnijim štivom uz „Davida Copperfielda“.

Godine 1857. zaljubio se u Ellen Ternan, glumicu koja je tada imala osamnaest godina. Pošto razvod tada nije bio izvediv, četrdeset petogodišnji Charles se udaljio od supruge. U razdoblju između udaljavanja od Catherine i smrti, iznikla su još dva vrlo uspješna djela Velika očekivanja“ i „Priča o dva grada“

Umro je od moždanog udara 1870. godine Pokopan je u Westminsterskoj opatiji, suprotno svojim skromnim željama.

Charles Dickens2
 
izvor: Flickr