LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otkriće Amerike

Rođen Amerigo Vespucci

Za otkriće Amerike zaslužan je Kristofor Kolumbo, ali jedan je čovjek shvatio da ona postoji: Amerigo Vespucci.

Za otkriće Amerike zaslužan je Kristofor Kolumbo, ali jedan je čovjek shvatio da ona postoji: Amerigo Vespucci.

Na današnji dan, 9. ožujka 1451., u Firenci je rođen Amerigo Vespucci, talijanski moreplovac koji je došao do Brazila i Hondurasa ploveći pod španjolskom zastavom.

Međutim, njegovo putovanje u Ameriku značajno je po tome što je shvatio da Amerika nije Indija koju je Kristofor Kolumbo tražio, nego 'Novi svijet' između Europe i Azije.

Amerigo je bio treći sin bilježnika Se Nastagia i Lisabette, a o njegovom obrazovanju se brinuo ujak fra Giorgio Antonio Vespucci, poznati dominikanski redovnik iz Firence. Njegova starija braća su, također, bila obrazovana te su znanstvenu karijeru nastavili na Sveučilištu u Pisi. Amerigo se odlučio za trgovački način života i nastavio karijeru kao činovnik u komercijalnoj kući Medici kojoj je na čelu bio Lorenzo Veličanstveni. S vremenom, Amerigo je pridobio naklonost Lorenza de Medicija te ga je on postavio za šefa poslovanja. Na toj poziciji organizirao je brojna putovanja koja su u njemu pobudila želju za avanturom.

Njegova revolucionarna putovanja krenula su pozivom kralja Manuela Prvog. Amerigo je otišao na nekoliko putovanja ušćem Amazone i istočnom obalom Južne Amerike od 1499. do 1502. godine sa španjolskom mornaricom.Bio je promatrač te je zapisao pojam 'Novi svijet' kao naziv za Ameriku.

Amerigo se 1503. godine odlučio za još jedno putovanje. Poznavao je brazilska plemena i bio je najkvalificiranija osoba za novu ekspediciju. 1503. godine putuje pod portugalskom zastavom prema Brazilu, ali nažalost, ne nailazi na nova otkrića. Vratio se u Sevillu i upoznao svoju buduću suprugu Mariu de Cerezo.

Njegova putovanja bila su značajna za nova otkrića, ali i za promijenu tadašnjeg načina života u Europi i svijetu.

Umro je 22. veljače 1512. u Sevilli.

FOTO: WIKIPEDIA