LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Robert Kearns: izumitelj tajmiranih autobrisača

Amerikanac Robert Kearns izumio je prilagođene auto brisače koje poznajemo u današnjem obliku, a poznat je i po tome što je zbog ovog patenta vodio dugotrajnu pravnu bitku s automobilskim gigantima Fordom i Chyrslerom.

Amerikanac Robert Kearns izumio je prilagođene auto brisače koje poznajemo u današnjem obliku, a poznat je i po tome što je zbog ovog patenta vodio dugotrajnu pravnu bitku s automobilskim gigantima Fordom i Chyrslerom.

Amerikanac Robert Kearns u povijesnim je kanalima ostao poznat po dvije stvari iznimno mile oktanoljupcima - izumu prilagođenih auto brisača koje poznajemo u današnjem obliku i dobivanju pravne bitke protiv dva automobilska giganta: Forda i Chyrslera.

Rođen je na današnji dan, 10. ožujka 1927. godine, u blizini Chicaga, ali je odgajan u Detroitu. Vjerojatno ga je upravo taj grad, poznat kao industrijsko srce Amerike, inspirirao za njegovu buduću profesiju. Kears je tako diplomirao i postao profesor inženjerstva na Wayne State Universityju. Jedan od prvih njegovih patenata bili su prilagođeni auto brisači.

Auto brisači su do 1967. godine bili vrlo primitivne izrade. Sjedajući u automobile do te godine, njih se isplatilo paliti jedino prilikom jake kiše ili pljuska jer tada nisu postojali brisači koji bi u vremenski određenim intervalima brinuli o vjetrobranskim staklima i vidljivosti vozača. Kearns je do zamisli došao na zanimljiv način.

Desetak godina prije samoga izuma, na jednom je slavlju zatvarač od šampanjca poletio prema njegovu oku i neznatno mu oštetio vid. Tijekom vožnje po kiši shvatio je da ga tadašnji brisači iritiraju svojom brzinom te je nakon nekoliko mjeseci patentirao brisače koji su mogli prilagoditi brzinu i nositi se s vremenskim uvjetima poput magle i lagane kiše.

Kearns je svoj patent probao prodati raznim tvrtkama, no sve su ga odbile. Nekoliko godina kasnije, Ford se pojavio na tržištu s gotovo identičnim dizajnom, a uskoro su dizajn usvojile i druge automobilske tvornice. Kearns je 70-ih godina podignuo tužbu protiv Forda i Chyrslera. Uslijedilo je dugoročno potezanje po sudovima, što je djelovalo iscrpljujuće za Kearnsa jer je zbog novčanih problema povremeno bio sam svoj odvjetnik. Tužba ga je koštala braka i živaca.

1990. godine sud je presudio u njegovu korist. Ford mu je morao isplatiti 10, a Chyrsler čak 20 milijuna dolara. Ostale tužbe bile su odbačene zbog tehničkih razloga. Kearns je umro od raka 2005. godine, a o njegovoj životnoj borbi protiv automobilskih kompanija 2008. godine snimljen je i film naziva „Flash of Genius”.

FOTO: PATENT ATTORNEYS