LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturno bogatstvo

Riječka Sveučilišna knjižnica obilježava 395. godišnjicu postojanja

U knjižničnom fondu ukupno je sačuvano 1300 knjiga riječkog kolegija, a zbirka predstavlja ogromno kulturno i materijalno bogatstvo Grada Rijeke.

U knjižničnom fondu ukupno je sačuvano 1300 knjiga riječkog kolegija, a zbirka predstavlja ogromno kulturno i materijalno bogatstvo Grada Rijeke.

Sveučilišna knjižnica Rijeka na današnji dan obilježava svoju 395. godišnjicu postojanja. Riječ je o najstarijoj obrazovnoj i kulturnoj ustanovi na širem riječkom području. 

Početci njezina djelovanja vezani uz isusovački red koji 23. studenoga 1627. godine u Rijeci osniva kolegij i gimnaziju, u čijem je sastavu bila i knjižnica. Knjižnica je u Rijeci djelovala daljnjih 146 godina, a od 1633. godine dobiva karakter visokoškolske knjižnice, budući da isusovačka škola filozofije i moralne teologije te godine dobiva određena prava europskih sveučilišta, javlja Sveučilište u Rijeci.

U knjižničnom fondu ukupno je sačuvano 1300 knjiga riječkog kolegija, što je izuzetna rijetkost, budući da su nakon ukinuća isusovačkog reda, 1773. godine, isusovačke knjižnice preseljavane iz mjesta u kojima su djelovale, a njihovi su se dijelovi spajali s fondovima drugih knjižnica. Najstariji rukom pisani zapis datira iz 1627. godine, cjelokupna zbirka predstavlja ogromno materijalno i kulturno bogatstvo, a same knjige svjedoče o povijesti visokog obrazovanja na području Grada Rijeke.

O kakvom se kulturnom bogatstvu radi svjedoči činjenica da Sveučilišna knjižnica sadrži 14 naslova inkunabula (tiskane knjige izdane od 1455. do 1500. godine) i 145 naslova knjiga iz 16. stoljeća, koje po svjetskim standardima predstavljaju elitni dio kategorije stara i rijetka knjiga.

 

FOTO: PIXABAY