LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Quentin Tarantino slavi rođendan: Uskoro nas očekuje njegov novi film, a možda i povlačenje iz filmske industrije

27. ožujka rođendan je slavnog filmskoga redatelja Quentina Tarantina poznatog po svojim briljantnim, ali i prekomjerno nasilnim filmovima koji nikad ne razočaraju svoje gledatelje.

27. ožujka rođendan je slavnog filmskoga redatelja Quentina Tarantina poznatog po svojim briljantnim, ali i prekomjerno nasilnim filmovima koji nikad ne razočaraju svoje gledatelje.

Još od malih nogu Quentin Tarantino, rođen na današnji dan 1963, imao je velik interes za film te je već u svojim ranim tinejdžerskim godinama utvrdio kako tu ljubav želi pretvoriti u posao. Bivajući pravim delinkventom koji je nerijetko krao filmove i knjige koje su ga zaintrigirale, već s 15 godina ispisao se iz škole. Svoje 20-e proveo je radeći mnoštvo različitih poslova u Los Angelesu od kojih je većina njih bila u filmskom okruženju poput kina i videoteka. Ovo vrijeme koje je prethodilo njegovoj slavi kakvu ni on sam nije mogao naslutiti iskoristio je gledajući sve one filmove kojih se mogao dočepati. Silno gledanje i američkih i stranih filmova obogatilo ga je ogromnim znanjem koje mu je kasnije omogućilo odlično snalaženje iza kamere. To znanje poslužilo mu je kao zamjena za školu jer ni u jednom trenutku nije pohađao filmsku školu za redatelje.

Jedan od njegovih prvih scenarija za koji je bio plaćen bio je za film From Dusk till Dawn u ranim 1990-ima, iako je sam film izašao 1996. U međuvremenu, uz pomoć financiranja moćnijih hollywoodskih ljudi koje je upoznao na zabavama te uz malo svoje ušteđevine, 1992. izašao je njegov prvi film, Reservoir Dogs, koji je režirao, napisao i odglumio u njemu jednu sporednu ulogu. Iako je bio niskobudžetni i nije imao ni jednoga slavnog glumca u svojem sastavu, doživio je velik uspjeh neposredno nakon izlaska. Žanr je kriminalistički triler koji sadržava mnogo neo-noir karakteristika te je prepun crnog humora, nasilja i sarkazma. Taj je stil postao karakterističan za samog redatelja te ga do dan-danas čini toliko prepoznatljivim u filmskoj industriji.

Njegov sljedeći hit dolazi već dvije godine kasnije. Pulp Fiction, kod nas preveden kao Pakleni Šund, ostaje preko dva stoljeća prema mnogim kritičarima najkvalitetniji Tarantinov film te se konstantno pojavljuje na vrhu liste najboljih filmova svih vremena. Ujedno je i jedan od najposebnijih filmova svih vremena čiju je naročitu kvalitetu gotovo nemoguće ponoviti. Pulp Fiction jest umijeće slike i zvuka koje prati nelinearnu radnju djelomično povezanih događaja koji ne teže nikakvoj savršenoj priči s jasnim početkom i krajem, već služe samoj estetici projektiranoj na ekranu.

Sljedeće tisućljeće Tarantino nastavlja sa svojim svojstvenim stilom, samo što sada na raspolaganju ima puno bolju produkciju i financijska sredstva zahvaljujući uspjehu 1990-ih godina. 2003. i 2004. izlazi dvodijelni film Kill Bill. Ovdje Tarantino pridodaje nešto više pažnje narativu filma, ali se i dalje ne srami dotjeranosti nasilja koje prema mnogima ovdje dosiže vrhunac. Od tada pa do danas radnju svojih filmova uglavnom stavlja u prošlost. Njegovu opsesiju vesternima pokazuje u filmovima Django Unchained iz 2012. i s The Hateful Eight iz 2015. te također 2009. izbacuje Inglourious Basterds s tematikom drugog svjetskog rata. U ovim filmovima surađivao je s mnogim čuvenim glumcima poput Brada Pitta, Leonarda DiCaprija, Samuela L. Jacksona, Jamieja Foxxa te je često za sebe rezervirao sporednu ulogu.

Ovo ljeto u kina stiže novi Tarantinov film Once Upon a Time in Hollywood koji će tipičnim redateljskim crnim humorom odraziti filmsku industriju u kasnim 1960-ima za vrijeme haranja serijskog ubojice Charlesa Mansona. Iako je ovo tek deveti film koji režira, vrlo je moguće da je i jedan od zadnjih. Naime, prije nekoliko godina izjavio je kako planira završiti svoju filmsku karijeru nakon desetog filma i kako se želi okušati u pisanju romana. Ovo je daleko od potvrđene istine, ali je i dalje lako moguće jer iza sebe već ima iznimno uspješan opus koji će biti pamćen i gledan sve dok film postoji. 

FOTO: FACEBOOK/TARANTINO.ARCHIVES