LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvoaprilski hrvatski sport

Da se na 1. travnja nekoga mora zeznuti i vrapci na grani znaju. Poštujući tradiciju tako su učinili i hrvatski sportaši.

Da se na 1. travnja nekoga mora zeznuti i vrapci na grani znaju. Poštujući tradiciju tako su učinili i hrvatski sportaši.

Iako se na spomen 1. travnja odmah pomisli na šalu i pošalicu, povijest hrvatskog sporta taj dan nikako nije shvatila olako. Na ovaj smiješni datum slavimo veliki rođendan i medalju zlatnog sjaja. Pa krenimo redom.

Rukometni čarobnjak

Vrijeme radnje: 1. travnja 1979.

Mjesto radnje: Split

Glavni lik: Ivano Balić

Rukometni Mozart, Jordan, Ronaldihno ili kako vam već drago, jedan od najboljih svjetskih plejmejkera rođen je na današnji dan u Splitu. Dugokosi svestrani sportaš danas slavi 37. rođendan.

Počeo je s košarkom u Jugoplastici da bi se na nagovorom tatina prijatelja Mate Bokana s 15 godina odlučio za nešto manju loptu. Koliko je to bio dobar potez pokazalo se s godinama. Igrajući sport majke Stjepanke i oca Žarka 2001. godine seli se u rasadnik rukometnih talenata – Metković. Pozvan je u, tada ne baš uspješnu, reprezentaciju i donio nove ideje i prijeko potrebnu svježinu u igri. Dvije godine kasnije to je urodilo plodom – svjetsko zlato iz Portugala. Uslijedio je niz velikih medalja – zlato s Olimpijskih igara u Ateni, dva svjetska i dva europska srebra kao i olimpijska i europska bronca 2012. godine iz Londona i Srbije. Nakon Metkovića i svjetskog zlata seli u Španjolsku na četiri godine 2008. vraća se u Hrvatsku i sa CO Zagreb osvaja domaća prvenstva i kupove. U ljeto 2012. glavno rukometno pitanje bilo je za koga će Ivano potpisati. Odlučio se za Atlético iz Madrida, a već godinu dana kasnije odlazi u njemački HSG Wetzlar gdje će 5. lipnja 2015. odigrati svoju zadnju profesionalnu utakmicu.

Da su ga voljeli zaljubljenici u rukomet diljem svijeta pokazuje anketa Međunarodnog rukometnog saveza - navijači su ga proglasili većim i od Karabatića i od Dušebajeva, zapravo najboljim ikada. Hrvatski sport odao mu je priznanje 2008. povjerivši mu nacionalnu zastavu na otvorenju Olimpijskih igara u Pekingu.

Kauboju, sretan ti rođendan!

Ivano Balić, FOTO = tumblr/Images Olympics
 
Zlatne Barakude

Vrijeme radnje: 1. travnja 2007.

Mjesto radnje: Melbourne

Glavni lik: hrvatska vaterpolska reprezentacija

28. je rođendan našeg protagonista iz prve priče. Hrvatska vaterpolo reprezentacija prošla je skupinu B, Rusiju i Srbiju te ju sada u završnici čeka velika Mađarska. Ratko Rudić i njegovi izabranici na zaveslaj ruke su do svjetskog zlata. Utakmica je ušla u produžetke i na kraju poklonila pravi sportski dar Baliću. Hrvatska je prvi, i za sada jedini, put osvajačica svjetskog zlata.

I to je priča kako je hrvatski sport na 1. travnja zeznuo puno veće. S kim ćete se vi danas našaliti?

FOTO: FLICKR/SIMONE PIEROTTI