LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvi put upotrijebljena video rekonstrukcija zločina

Na suđenju Jimu Mitchellu zbog zločina koji je počinio na današnji dan, 27. veljače 1991. godine, prvi put je upotrijebljena video rekonstrukcija zločina.

Na suđenju Jimu Mitchellu zbog zločina koji je počinio na današnji dan, 27. veljače 1991. godine, prvi put je upotrijebljena video rekonstrukcija zločina.

U svojoj kući u Corte Maderi u Kaliforniji, Artie Mitchell je pronađen mrtav. Njegova djevojka je u toku ubojstva pozvala policiju. Kada su stigli na mjesto zločina pronašli su Jima, Artievog brata, kako izgubljeno hoda po kući s puškom u ruci. Jim je Artiea nekoliko puta ranio u prsa i glavu.

On i Artie Mitchell su radili u pornografskoj industriji i bili vlasnici nekoliko striptiz barova u San Franciscu čime su stekli golemo bogatstvo. U skladu sa zanimanjem, vodili su razuzdan način života. Unatoč uspjehu, braća su imala velike nesuglasice te su se često svađali, što je nekoliko puta rezultiralo i fizičkim obračunom. Jim je tvrdio kako je upravo jedna od tih svađi rezultirala smrću njegova brata.

Jim je, prema optužnici, bio optužen za ubojstvo s predumišljajem na temelju 911 poziva, gdje su se u pozadini mogli čuti pet od ukupno osam ispaljenih hitaca, s razmakom od 30 sekundi između svakog hitca. Tvrdili su da je Jim na već ranjenog brata pucao hladnokrvno.

Na suđenju 1992. godine, tužitelji su zatražili da se uvede animirani video koji rekonstruirati događaje koji su se odvili 27. veljače 1991. godine u kući Mitchellovih. Video je prikazivao Jima kako puca na Artieja, ispalivši zadnji metak u glavu, što je bio prvi takav prikaz zločina u povijesti. Odvjetništvo se usprotivilo ovakvom načinu rekonstrukcije zločina, tvrdeći da nije moguće znati koji je metak ispaljen u koje vrijeme. Unatoč tome, sudac je prihvatio rekonstrukciju kao valjani dokaz.
Iako je snimka prikazana poroti, obrana je optužila forenzičare iz tužiteljstva da je video rekonstrukcija napravljena kao čista špekulacija, što je tužiteljstvo priznalo. Jim je, na kraju, osuđen na 6 godina zatvora zbog ubojstva iz nehaja.

Računalno generirana video rekonstrukcija zločina se koristi i danas, no sud često odbija takav oblik tumačenja zločina zbog njihovih spornih interpretacija.

FOTO: SKETCHUPDATE.BLOGSPOT.COM