LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prve moderne Olimpijske igre

Na današnji dan, 6. travnja 1896. godine, u Ateni su održane ljetne Olimpijske igre- prve međunarodne Olimpijske igre modernog doba.

Na današnji dan, 6. travnja 1896. godine, u Ateni su održane ljetne Olimpijske igre- prve međunarodne Olimpijske igre modernog doba.

Antička je Grčka “rodno mjesto” Olimpijskih igara pa je logičan odabir za održavanje prvih modernih igara bila upravo Atena. Tijekom kongresa kojeg je organizirao francuski pedagog i povjesničar, Pierre de Coubertin, 23. lipnja 1894. godine, Atena je jednoglasno odabrana kao grad-domaćin. Unatoč brojnim preprekama, igre su postigle veliki uspjeh, a jedini olimpijski stadion u 1800-ima, stadion Panathinaiko, bio je prepun gledateljima koju su došli podržati najveći sportski događaj do tada.

Organizacija igara

Grčka je u tadašnje vrijeme bila u financijskim problemima te politički nestabilna, a premijer Trikoupis, i predsjednik olimpijskog odbora, Dragoumis, smatrali su da Grčka ne može biti domaćin ovako velikog događaja. Uskoro počinje kampanja za pokretanje igara, a princ Konstantin preuzima zasjedanje odbora čija je glavna zadaća sada prikupiti novac potreban za pokretanje tog sportskog događaja. Princ, pozivajući se na patriotizam, moli građane za pomoć te oni polako doniraju novac, a blagajna se puni velikom brzinom što od donacija, što od prodaje ulaznica. Poduzetnik George Averoff pristaje platiti obnovu stadiona te odlučuje donirati preostalu svotu novca pa tako ubrzo počinje organizacija igara. Mnogi sportaši odlučuju sudjelovati na igrama jer su se u tom trenutku našli spletom okolnosti u Grčkoj (ili su tamo radili, ili bili na godišnjem odmoru).

Olimpijske igre 1896., Olimpijski odbor
 
Olimpijski odbor 1896. godine, FOTO: commons.wikimedia.org
 
 

Sportska natjecanja

Na Olimpijskim je igrama 1896. bilo održano 43 sportska natjecanja u 9 različitih sportova među kojima su tenis, atletika, biciklizam, streljaštvo, mačevanje, plivanje, gimnastika, hrvanje te dizanje utega. Program je predviđao još i jedrenje te veslanje koji na kraju bivaju otkazani zbog vremenskih uvjeta i nedostatka odgovarajućeg broja jedrilica. Predstavljajući 14 nacija, natjecao se 241 sportaš. Koncept nacionalnih timova na Olimpijskim igrama nastao je tek 10 godina nakon prvih Igara. 14 zemalja natjecateljica bile su Austrija, SAD, Australija, Švicarska, Bugarska, Švedska, Čile, Italija, Danska, Mađarska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Grčka.

Svečano otvaranje

“Objavljujem otvaranje prvih međunarodnih Olimpijskih igara u Ateni. Živjela nacija. Živio grčki narod.”, riječi su kojima je, 6. travnja 1896. godine, predsjednik odbora organizatora, Princ Konstantin, službeno otvorio igre. Procjenjuje se da je na stadionu toga dana bilo oko 80 tisuća gledatelja koji su uživali u 9 bendova i 150 pjevača koji su izvodili olimpijsku himnu. Svečanost zatvaranja održala se u srijedu, 15. Travnja, na kojoj je kralj dodijelio nagrade pobjednicima. Za razliku od danas, pobjednik bi tada dobio srebrnu medalju, maslinovu grančicu i diploma, drugoplasirani bakrenu medalju, granu lovora i diploma, a trećeplasirani je ostao bez medalje.

Olimpijske igre 1896., otvorenje
 
Otvorenje igara, FOTO: wikipedia.org
 
 

Osim grčkoga kralja, većina je sportaša podržavala ideju da se sljedeće igre ponove u Grčkoj, međutim međunarodna rotacija zamišljena je kao jedna od glavnih karakteristika moderne Olimpijade pa je tako ona sljedeća održana u Parizu, 4 godine poslije.

FOTO: BUILDINGCONSERVATION.COM