LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prošećite bosonogi za sve koji si obuću ne mogu priuštiti

Prvoga se lipnja obilježava dan bosonogog hodanja i tim vam povodom donosimo zanimljivosti o hodanju bez obuće, njegovim prednostima i manama.

Prvoga se lipnja obilježava dan bosonogog hodanja i tim vam povodom donosimo zanimljivosti o hodanju bez obuće, njegovim prednostima i manama.

Kad netko spomene ljeto, vjerojatno nam odmah padnu na pamet sunce, lagana odjeća i obuća, more i plaže na kojima se izležavamo. Jedna je od ljetnih čari, uz laganu obuću, i bosonogo hodanje koje vjerojatno svi prakticiramo. Ili možda nije, ako imate tzv. bosonogofobiju – strah od bosonogog hodanja, termin koji je upotrijebila jedna Hrvatica na vlastitom blogu, pišući o problemu koji muči mnoge Balkance. Ususret ljetu i sa svrhom podizanja društvene empatije, 1. lipnja svake se godine obilježava dan bosonogog hodanja kao spomen na sve one koji nemaju mogućnosti nositi adekvatnu obuću tijekom cijele godine

Američka humanitarna organizacija Soles4Souls organiziranjem manifestacije Barefoot4them želi upozoriti na važnost hodanja kao osnovnog prijevoznog sredstva, odnosno načina transporta. Upravo zbog toga život bez prikladne obuće nezamislivo je težak milijunima ljudi koji si obuću ne mogu priuštiti i koji su zbog toga izloženi nehigijenskim uvjetima i bolestima. Jednako tako, za većinu je djece hodanje način dolaska do škole, a neposjedovanjem adekvatne odjeće, automatski im se onemogućava i obrazovanje te se tako zatvara krug njihove socijalne ugroženosti. Upravo zbog podizanja svijesti o navedenom, 1. bismo lipnja svi trebali skinuti cipele i bar na jedan dan pokazati da mislimo na one koji imaju manje od nas.

No, ako ovo čitate, vjerojatno ste jedna od osoba kojoj su cijeli život govorili da su uzroci svih bolesti i zla propuh i bosonogo hodanje te vam je rečenica Nemoj bos/a po pločicama! obilježila barem najranije djetinjstvo.

– Nisam to mogla nikako razumjeti – meni bosa noga na hladnoj podlozi izaziva nelagodu usporedivu sa strujnim udarom. A mokre kose ne bih izašla van ni u ludilu – za to su se dobro pobrinuli moji roditelji koji i dan danas, kad se nađu kod nas, pipaju moju kosu nakon što je operem da provjere jesam li je dobro osušila. – navela je iskreno jedna majka na vlastitom blogu objašnjavajući  bosonogofobiju.

Budući da se većina slaže s tom tvrdnjom, a druga, pak, strana zagovara bosnogo hodanje, navodeći kako ima pozitivan utjecaj na zdravlje, posegnuli smo za znanstvenim mišljenjem kako bismo razjasnili ovaj mit.

– Najveći je rizik mogućnost ozljede stopala, odnosno možemo se upiknuti na trn, ozlijediti na komadić štapa ili žice te o tome trebamo voditi računa – tvrdi specijalist ortoped dr. sc. Hrvoje Klobučar za 24sata. – Međutim, unatoč tome, bosonogo hodanje po neravnom terenu vrlo je dobro, zdravo i učinkovito za stopala koja su zdrava – pojašnjava Klobučar nadalje.

Posebno se ističu blagodati hodanja po pijesku i vodi. Hodanje po pijesku blago masira stopala, a to pozitivno utiče na zglobove, dok voda opušta stopala, ali istovremeno potiče cirkulaciju. U oba slučaja dolazi do zatezanja mišića a sva napetost u stopalima vrlo brzo nestaje. Zato je plaža idealno mjesto za različite ljetne aktivnosti, a najbolje je hodati po pijesku uz samu ivicu vode ili kroz vodu koja dopire do članaka, čak i do koljena.

Stara izreka kaže da bismo, kako bismo shvatili kako se netko osjeća, trebali prošetati u njegovim cipelama. Iskoristimo zato ovogodišnji 1. lipnja kako bismo podigli i vlastitu i svijest društva o onima u čijim cipelama ne možemo prošetati jer ih nemaju. Prošećimo bosi i možda uspijemo sami sebe ili nekoga drugoga potaknuti na pomoć onima koji imaju najmanje. 

FOTO: PIXABAY