LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prisjećamo se Ivana Supeka, velikog fizičara, humanista i borca protiv nuklearnog oružja

Za sebe je govorio da je filozof i književnik, a tek onda fizičar.

Za sebe je govorio da je filozof i književnik, a tek onda fizičar.

Doktorirao je kod jednog od najvećih fizičara 20. stoljeća, Wernera Heisenberga, bio je filozof i fizičar, pisao je knjige koje su spaljivali, zbog svojih političkih istupa gubio je pozicije, zaslužan je za razvitak studija fizike u Zagrebu, cijeli se život borio protiv rata, a sve to tek je mali dio biografije jednog od najvećih humanista u suvremenoj hrvatskoj povijesti, Ivana Supeka

Ivan Supek rođen je u Zagrebu, 8. travnja 1915., a preminuo na današnji dan prije 15 godina, 5. ožujka 2007. godine. Pamtimo ga kao fizičara, filozofa, književnika i aktivista, a njegova biografija počinje 1934. kada je upisao studij matematike, fizike i filozofije. Za sebe je govorio da je filozof i književnik, a tek onda fizičar, pa je studij koji spaja ta dva svijeta za njega bio dobar izbor. Da je tomu tako, pokazalo se 1940. godine kada je doktorirao fiziku i filozofiju kod Wernera Heisenberga, jednog od najvećih fizičara 20. stoljeća. 

U Njemačkoj mu tih ratnih godina nije bilo lako, a 1941. uhitio ga je i Gestapo. No, to je iskustvo samo ojačalo njegove antifašističke i humanističke svjetonazore. Vrativši se u Hrvatsku, počinje javno istupati, a 1944. drži zapaženi govor protiv nuklearnog oružanja. Tada je uputio prvi javni apel protiv uporabe nuklearnog oružja, a za stvaranje svjetske zajednice slobodnih i razoružanih naroda.

1946. postaje profesor teorijske fizike na Sveučilištu u Zagrebu, a oko sebe okuplja grupu ambicioznih studenata koji su studij fizike u Zagrebu doveli na europsku razine i postavili temelje današnjega studija. Njegov znanstveni rad tada i tamo tek počinje – 1950. postaje prvi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. No, zbog toga što se protivio jugoslavenskim planovima za izradu atomske bombe, 1958. godine isključen je s Instituta. 

To ga nije pokolebalo da se nastavi zalagati za svijet mira – 1960. osniva Institut za filozofiju znanosti i mira koji je dio međunarodnog pokreta protiv nuklearnog oružanja Pugwash, a postaje i suosnivač i predsjednik organizacije Svijet bez bombe. 1976. zajedno s kolegama znanstvenicima potpisuje Dubrovnik-Philadelphia deklaraciju kojima se protive uporabi nuklearnog oružja. 

Kada nije bio za katedrom i predavao teorijsku fiziku, Ivan Supek pisao je književna djela – drame, komedije, romane, autobiografije, pa čak i igre. Njegova djela tematiziraju filozofiju, politiku, znanost i znanstvenu fantastiku, a u knjizi Proces stoljeća pisao je o američkom fizičaru Robertu Oppenheimeru koji je bio na čelu istraživačkog rada za proizvodnju atomske bombe. 

Ivan Supek danas, osim u svojim književnim djelima i udžbenicima, vječno živi i u zagrebačkoj X. gimnaziji koja nosi njegovo ime, a hrvatska akademska povijest pamti ga i kao predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1991. do 1997. i rektor Sveučilišta u Zagrebu u dva dvogodišnja mandata. 

Ipak, Ivan Supek ostao je razočaran svojim životom. U razgovoru s Bojanom Pečnikom objavljenom na Novoj Akropoli, Ivan Supek govori kako je, zajedno sa svojim kolegama, sanjao jedan bolji, pravedniji svijet, društvo utemeljeno na načelima humanizma. Kako takav svijet do tog trenutka 2006. godine nije ostvaren, Supek je smatrao kako je cijeli njegov život jedan promašaj. 

U svjetlu današnjih događanja, kada se zvecka nuklearnim oružjem, kada gore nuklearne elektrane, kada pratimo rat iz minute u minutu, Supekova vizija boljeg, pravednijem, humanističkom svijeta čini nam se nedostižnom. No to ne znači da je za takav svijet kasno. 
– Mislim da je važno da znan­stvenici zadrže kozmopolitski duh. Svjetsko društvo je zbilja ugroženo. Ugroženo je atomskim bombama, ekološkim problemima pa i ovom globalizacijom, što zbilja vodi u propast. Prema tome, rekao bih da je prva stvar da se znanstvenici osje­te odgovornima za čitav svijet, da budu humanisti i da budu odani načelima mira i prosperiteta svijeta. Mislim da je takva atmosfera vladala na Ruđeru Boškoviću. U mojoj grupi, od tih desetak ljudi, nitko nije bio član partije. Oni su bili kozmopoliti, čak pomalo lijevo orijentirani, ali su osjećali tu znanstvenu odgovornost i svi smo bili humanisti. Mislim da je to najvažnije.

Najgore je kad znanstvenik postane specijalist koji misli samo na svoju struku, a još je gore kad se stavi u službu vlade i ideologije. Znanstvenici se trebaju otrgnuti od svake ideologije, pogotovo od nacionalizma ili vjerskog fanatizma.

Svjedočili smo svim tim zloupotrebama znanja, tim negativnim pojavama do kojih dolazi kad znanstvenici djeluju neodgovorno. Upravo je ljudska neodgovornost uzro­k svom tom nacionalizmu, utrci u naoružanju, kapitalizmu koji se oteo kontroli.

Mi smo sanjali jedan bolji, pravedniji svijet, društvo utemeljeno na načelima humanizma.

Pokušali smo to ostvariti, ali nismo uspjeli. Zato je čitav moj život, više ili manje, jedan promašaj.

Ali vi mladi, ako ste sve te ideje prihvatili, morate ih provesti.

Mi smo izgubili rat. – rekao je tada Ivan Supek.
FOTO: UNSPLASH / WIKI