LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prisjećamo se čovjeka koji je život proveo doslovno hodajući po ivici

Mase su se skupile ispod njega, a mnogi su se i kladili na razinu uspješnosti njegova pothvata. Obučen u roza tajice za pothvat mu je trebalo 23 minute s pauzom za fotografiranje. U hodu po užetu iznad Niagare okušao se čak 300 puta!

Mase su se skupile ispod njega, a mnogi su se i kladili na razinu uspješnosti njegova pothvata. Obučen u roza tajice za pothvat mu je trebalo 23 minute s pauzom za fotografiranje. U hodu po užetu iznad Niagare okušao se čak 300 puta!

Rođen kao Jean-Francois Gravelet u Francuskoj 28. veljače 1824. Charles Blondin život je proveo doslovno hodajući po ivici. Čovjek je mnogih nadimaka od kojih je najpoznatiji Blondin, koji je zaradio na temelju svoje zlatne kose. Poziv za život akrobata osjetio je oko svoje četvrte godine kad je u igri zavezao uže za dva stolca razmaknuta nekoliko metara te po užetu hodao. Svoje akrobatsko obrazovanje započinje s 5 godina, a zbog gracioznosti i prirodnog talenta za gimnastiku ubrzo počinje graditi svoj status kao akrobat – The Boy Wonder. Nakon velikog uspjeha u Europi odlazi u Ameriku u potrazi za slavom i uspjehom.

30. lipnja 1859. odlučio se za svoj najzapamćeniji potez – hod na užetu iznad slapova Niagare. Mase su se skupile ispod njega, a mnogi su se i kladili na razinu uspješnosti njegova pothvata. Obučen u roza tajice za pothvat mu je trebalo 23 minute uzevši u obzir pauzu za fotografiranje. On se u hodu po užetu ondje okušao čak 300 puta, a svaki bi put nadodao trik ili akrobaciju. Primjerice, nekad bi na pola puta sjeo ili pak visio naopačke, čak bi se povremeno lišio osjeta vida prekrivši si oči. U najekstremnijim slučajevima tijekom svoje karijere ispekao je omlet balansirajući se na užetu.

U jednom od opasnijih pothvata odlučio je na svojim leđima prenijeti svojeg menadžera Harryja Colcorda. Upute koje mu je dao kako se ne bi ozlijedili bile su:

– Pogledaj gore, Harry… Više nisi Colcord, ti si sad Blondin. Dok ne očistim ovom mjesto, budi dio mene – um, tijelo i duša. Ako se zaljuljam, ljuljaj se sa mnom. Nemoj pokušati balansirati sam. Ako to uradiš, oboje ćemo završiti mrtvi. 

Iza njega zavidna je karijera akrobata, a procjenjuje se da je prošetao više od 16 000 kilometara po žici, dok je posljednji nastup održao u 72. godini života. Smrt ga je sustigla u 73. godini kao posljedica komplikacije dijabetesa.

FOTO: WIKIPEDIA