LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prikazana posljednja epizoda kultne serije „Beverly Hills 90120“

Serija je najpoznatija po tome što je riječ o prvom televizijskom projektu usmjerenom isključivo na tinejdžersku populaciju. S jedne je strane prikazivala modne trendove i izlaske, a s druge one teme pri odrastanju o kojima se malo tko usudio pričati naglas.

Serija je najpoznatija po tome što je riječ o prvom televizijskom projektu usmjerenom isključivo na tinejdžersku populaciju. S jedne je strane prikazivala modne trendove i izlaske, a s druge one teme pri odrastanju o kojima se malo tko usudio pričati naglas.

U vrijeme kad se na domaćoj televiziji prikazivala serija Beverly Hills, gotovo da nije bilo osobe koja nije znala poštanski broj toga grada - 90120. I danas ta informacija može biti korisna, ako rješavate neki kviz ili jednostavno želite ispasti načitani. Svakodnevno su se pratila događanja srednje škole West Beverly Hills, a tinejdžerice diljem svijeta obožavale su zločestog dečka Dylana.

Serija Beverly Hills 90210 nastala je kao proizvod televizijske kuće Fox, redatelja i scenarista Darrena Stara i u produkciji Aarona Spellinga. Serija je najpoznatija po tome što je riječ o prvom televizijskom projektu usmjerenom isključivo na tinejdžersku populaciju. Prva sezona tematizira dolazak blizanaca Brandona i Brende u Beverly Hills. Priča prati njihov proces prilagodbe iz malog mjesta u Minneapolisu na kalifornijsko blještavilo i sunce. Snimanje serije započelo je 1990. godine, a nerijetko su se puno stariji glumci nalazili u ulogama srednjoškolaca. Stoga ne čudi da je zbog dobne razlike u trećoj sezoni prikazan odlazak čitave postave na fakultet. Do osme sezone čitava je ekipa potpuno odrasla pa se priča fokusirala na njihovim životima. 

Serija je postala ogroman hit u SAD-u iz razloga što je uspješno odabirala teme prihvatljive mlađoj publici. S jedne je strane prikazivala modne trendove i izlaske, a s druge one teme pri odrastanju o kojima se malo tko usudio pričati naglas. Tako se kroz deset sezona Beverly Hillsa susrećemo i s problemima alkoholizma, korištenja droga i tinejdžerskom trudnoćom. Serija je među prvima progovarala i o pravima homoseksualaca, teškoćama u učenju, ali i o AIDS-u. Mladi su se tako mogli poistovjetiti s ekipom na malim ekranima i shvatiti probleme s kojima se i sami susreću.

Iako su mnogi roditelji isprva tvrdili da je tematika serije preteška za njihovu mladež, ubrzo su i oni uvidjeli prednosti tematiziranja teških tema na ovaj način. Dok smo gledali ljubav Brende i Dylana, susreli smo se s problemima prihvaćanja liječenog alkoholičara u društvo. Kada je Dylan zavolio Kelly, susreli smo se s ljubavnim trokutima koji su karakteristični za tinejdžerske drame u srednjim školama. 

Svakoj seriji kad-tad dođe kraj pa je 17. svibnja 2000. godine emitirana posljednja epizoda. Nakon deset sezona, velike količine ljubavi, suza i problematike odrastanja, pozdravili smo se s kalifornijskom ekipom. U jesen 2008. godine na male ekrane stiže moderna verzija serije pod naslovom 90210. Ovaj je put serija u vlasništvu televizijske mreže CW. Serija sada tematizira obitelj s dvoje tinejdžerske djece koja u Beverly Hills dolazi iz Kanzasa. Na male su se ekrane vratile Kelly i Brenda koje rade u svojoj bivšoj srednjoj školi - West Beverly Hills.

FOTO: PINTEREST