LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 75 godina rođen tvorac najpoznatije zagonetke na svijetu; donosimo zanimljivosti o njoj

Na današnji se dan rodio mađarski arhitekt Ernő Rubik koji je patentirao poznatu Rubikovu kocku. Nakon mjesec dana mozganja uspio ju je i složiti te je postao milijunaš.

Na današnji se dan rodio mađarski arhitekt Ernő Rubik koji je patentirao poznatu Rubikovu kocku. Nakon mjesec dana mozganja uspio ju je i složiti te je postao milijunaš.

Možete li složiti Rubikovu kocku? Ako je odgovor da, vjerojatno vam treba više od 3,47 sekundi. Toliko je vremena potrebno svjetskom rekorderu Yushengu Duu iz Kine. Nama ostalima je to taman dovoljno vremena da zakolutamo očima. Ako ju ne uspijete složiti, ne brinite – to je zato što se ona može okrenuti u 43 kvintilijuna pogrešnih kombinacija i samo jednu pravu.

Rubikovu kocku patentirao je mađarski arhitekt Ernő Rubik, koji je rođen na današnji dan 1944. godine u Budimpešti. Studirao je kiparstvo, ali nakon što je diplomirao odlučio se posvetiti arhitekturi.

U proljeće 1974. Rubik je izradio kocku koja se sastoji od 26 kockica, a svaki sloj od devet kockica se može okretati te se slojevi mogu preklapati. Prije nego ju je predstavio svijetu, odlučio ju je složiti sam. Dogodilo mu se ono što se dogodilo i svima nama. Jednom kad su se sve kockice pomiješale, nije ih više mogao posložiti. Iako nije bio siguran hoće li ikada svoj izum vratiti u početni položaj, u mjesec dana uspio je riješiti zagonetku.

Za masovnu prodaju ove igračke zaslužan je poduzetnik Tibor Laczi koji je, dok je pio kavu, vidio konobara kako se igra njome. Bio je impresioniran te su on i Rubik predstavili kocku na nirnberškom sajmu igračaka. Prvobitno je nazvana Magičnom kockom, ali je kasnije preimenovana prema svom izumitelju.

Rubik je postao milijunaš, a njegova kocka je dobila klub obožavatelja. Nakon nekog vremena, stručnjaci su otkrili da ju je moguće složiti u 24 do 28 poteza. Danas postoje razne inačice s većim brojem kockica, a postoje i verzije u obliku piramide i višestranih prizmi. Rekorderi ih slažu rukama i stopalima, s povezima preko očiju, i to u samo nekoliko sekundi. Vi još uvijek niste uspjeli? Ne brinite, nije ni autorica ovoga članka.

FOTO: PIXABAY