LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 66 godina umrla je jedna od najpoznatijih svjetskih umjetnica – Frida Kahlo

Frida Kahlo jedna je od najpoznatijih svjetskih umjetnica 20. stoljeća. Njezin buran život obilježen je brojnim traumama, nesrećama i boli koji su joj bili ključni faktori u stvaranju poznatih autoportreta.

Frida Kahlo jedna je od najpoznatijih svjetskih umjetnica 20. stoljeća. Njezin buran život obilježen je brojnim traumama, nesrećama i boli koji su joj bili ključni faktori u stvaranju poznatih autoportreta.

Na današnji dan prije 66 godina umrla je jedna od najpoznatijih svjetskih slikarica – Frida Kahlo. Ova iznimna žena rođena je 6. srpnja 1907. godine u glavnom gradu Meksika Ciudad de Méxicu. Frida se već u ranom djetinjstvu susrela s teškom sudbinom oboljevši od dječje paralize čime je zadobila trajne poremećaje na području nogu i stopala. U svojim dvadesetim godinama doživljava veliku prometnu nesreću koja je prekretnica u njezinom životu i stvaralaštvu. Doživjela je velike i za život opasne ozljede koje su utjecale na njenu trudnoću koja je okončana spontanim pobačajem.

Nesreće, pobačaji, nemogućnost imanja djece, silni bolovi utjecali su na njezino slikarstvo prenoseći silnu patnju kistom na platno. Osim nesretnih okolnosti veliki poticaj u njenom stvaralaštvu bio joj je suprug Diego Rivera. Njihova ljubav predstavljala je Fridi oslonac, ali i patnju u životu. Diegov boemski život te afere s brojnim ženama utjecale su na njihov eksplozivni odnos. Frida je po uzoru na Diega nastavila niz prevara te je tako njezin ljubavnik, ujedno i prijatelj njezinog supruga, postao marksistički revolucionar Lav Trocki. Diego se upustio u aferu s Fridinom sestrom Cristinom što je rezultiralo rastavom braka. Frida i Diego svoju su eksplozivnu vezu i temperamentnu narav obilježili brojnim nesrećama, aferama i rastancima, no uvijek su se jedno drugom vraćali.

Fridina djela izdvajala su se iz slikarstva 20. stoljeća zbog stvaranja autoportreta koji propitkuju društvene tabu-teme. Autoportret s ogrlicom od trnja jest autoportret koji reprezentira njezine osjećaje, glas te samo racionaliziranje afera i rastavu od dugogodišnjeg supruga. Ona je prikazivala svoju bol uzrokovanu nesrećom, brojnim pobačajima, aferama, nezadovoljstvom u braku te je samim time postala ikona feminističkog pokreta.

Njezine slike govore više od riječi te ruše sve postavljene društvene tabue. Frida se preko slika otvara javnosti te bez zadrške njezina djela progovaraju kako fizička bol donosi dodatne psihičke probleme s kojima se treba nositi. Potpuna iskrenost i moć da svoju bol i iskustvo podijeli s drugima pretvorili su Fridu Kahlo u ikonu umjetnosti 20. stoljeća.

FOTO: WIKIMEDIA