LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Jedinstvena prilika za umjetnike: prijavite se za boravak u umjetničkoj rezidenciji u Francuskoj

Umjetnici će tijekom boravka imati pristup bogatoj zbirci Citéa, uključujući specijaliziranu knjižnicu i muzej stripa, a također će imati priliku surađivati s drugim autorima i studentima, posebno onima iz Europske škole slike.

Umjetnici će tijekom boravka imati pristup bogatoj zbirci Citéa, uključujući specijaliziranu knjižnicu i muzej stripa, a također će imati priliku surađivati s drugim autorima i studentima, posebno onima iz Europske škole slike.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavilo je poziv za hrvatske umjetnike s područja stripa za boravak u umjetničkoj rezidenciji u Angoulêmu, u Francuskoj. Taj poziv temelji se na Sporazumu o suradnji na području stripa između Hrvatske i Francuske, potpisanom 2021. godine te Izjavi o partnerstvu između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Francuskog instituta u Hrvatskoj i La Cité internationale de la bande dessinée et de l'image iz Angoulêma.

Cilj tog rezidencijalnog programa omogućiti je hrvatskim autorima stripa upoznavanje s francuskom kulturom i umjetničkom scenom, kao i profesionalni razvoj radom na vlastitim autorskim projektima. Umjetnici će tijekom boravka imati pristup bogatoj zbirci Citéa, uključujući specijaliziranu knjižnicu i muzej stripa, a također će imati priliku surađivati s drugim autorima i studentima, posebno onima iz Europske škole slike (Ecole européene de l'image).
 

 „Međunarodna mobilnost umjetnika izuzetno je važna za njihovu profesionalizaciju kroz upoznavanje s raznolikim kulturnim praksama. Ona im omogućuje i stjecanje ugleda u inozemstvu, doticaj s novom publikom te otvaranje prema novim tržištima. Program rezidencijalnih boravaka koji će se provoditi tijekom dugog vremenskog razdoblja umjetnicima pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje s novom publikom i razvoj umjetničkih praksi kroz rad na vlastitim autorskim projektima.” – stoji na službenoj stranici ministarstva.


Hrvatsko izaslanstvo promovira studiranje u Hrvatskoj na sajmu u Francuskoj


Boravak u rezidenciji omogućuje umjetnicima rad u Maison des auteurs, gdje će im biti osigurano radno mjesto prilagođeno njihovim potrebama te mogućnost sudjelovanja u kolektivnoj izložbi u sklopu Međunarodnog festivala stripa u Angoulêmu. Rezidencija će trajati najviše mjesec dana, tijekom rujna 2025. godine.
 

„Rezidencije će se u obje zemlje, prema mogućnosti, održavati paralelno s aktivnostima vezanima uz strip, naročito uz najznačajnije festivale stripa s ciljem razvoja publike.” – kažu.


Program također predviđa da umjetnici oko sedamdeset posto vremena posvete vlastitom umjetničkom radu, dok će ostatak vremena biti rezerviran za javne programe i promociju stripa. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske pokriva troškove putovanja, dok će La Cité osigurati smještaj i radni prostor te mjesečnu naknadu u iznosu od 2000 eura za umjetnike.

Francuski studentski prosvjedi 1968. – povijesni trenutak koji je potresao naciju, ali i svijet



Prijave za taj program mogu poslati hrvatski građani koji su do sada objavili najmanje jedan cjeloviti strip-album ili surađivali na tri strip-albuma. Prijava mora sadržavati popunjenu prijavnicu, biografiju s vizualnim materijalima, opis projekta s prijedlozima vizuala na kojem će umjetnik raditi, te motivacijsko pismo na engleskom ili francuskom jeziku.
 

„Prednost će imati projekti koji podrazumijevaju eksperimentiranje s raznorodnim umjetničkim izričajima, odnosno onima koji spajaju strip i druge oblike umjetnosti. Prisutnost samih autora bit će također prilika za obogaćivanje drugih događanja predviđenih ovim sporazumom, naročito vezano uz obrazovne aktivnosti i razmjenu stručnjaka u području obrazovanja.” – poručili su.


Prijavite se za potpore za književno stvaralaštvo u iznosu od tisuću eura mjesečno


Prijave se šalju elektronički, na e-adresu knjizevno.stvaralastvo@min-kulture.hr, do 10. listopada 2024. godine, a rezultati će biti objavljeni u prvoj polovici prosinca.
IZVOR: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA