LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svemirska utrka

Prije 66 godina u svemir je lansirana Lajka ― kujica s tragičnom sudbinom

Lajka je bila moskovska lutalica koja je uginula u misiji za napredak čovječanstva, na vrhuncu svemirske utrke Rusa i Amerikanaca.

Lajka je bila moskovska lutalica koja je uginula u misiji za napredak čovječanstva, na vrhuncu svemirske utrke Rusa i Amerikanaca.

3. studenog 1957. Rusi su u svemir lansirali Sputnik 2 ― letjelicu koja je u svemir prevezla prvo živo biće, prenosi Nacional.

Lansiranje je napravljeno u jeku svemirske utrke, kako bi se provjerilo može li neko živo biće preživjeti uvjete u svemiru. To je bio prvi test za lansiranje čovjeka u svemir. Lajka je bila lutalica koju je tim našao na ulicama Moskve, a u užem selekcijskom krugu bile su još dvije kujice ― Albina i Muška.

Lajka je lansirana u orbitu prije točno 62 godine, ali ju je uz slavu zadesila i tragična sudbina ― naime, prema izvješćima tadašnjeg Sovjetskog saveza, Lajka je uginula šesti dan leta kad je potrošila kisik, a tvrde i kako je za to vrijeme obišla Zemlju 2570 puta. Nažalost, prema novijim analizama, Lajka je uginula već prvog dana od pretjeranog zagrijavanja kabine i boravka u bestežinskom stanju. 

Lajka se tako nesvjesno žrtvovala za napredak čovječanstva, jer je za manje od četiri godine u svemir poslan i prvi čovjek, Jurij Gagarin.
FOTO: WIKIPEDIA