LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 516 godina Kristofor Kolumbo otkrio je Kajmanske otoke na kojima uopće ne žive kajmani

Na današnji je dan istraživač Kristofor Kolumbo na svojem zadnjem istraživačkom pohodu otkrio Kajmanske otoke nakon što je izgubio dva broda u napadu domorodaca.

Na današnji je dan istraživač Kristofor Kolumbo na svojem zadnjem istraživačkom pohodu otkrio Kajmanske otoke nakon što je izgubio dva broda u napadu domorodaca.

Kristofor Kolumbo bio je talijanski istraživač koji je otkrio Ameriku. Kako je htio slavu i bogatstvo, ponudio se za plovidbu do Azije preko Atlantika i sklopio ugovor sa španjolskim vladarima pa 1492. krenuo na putovanje. Dva mjeseca kasnije stigao je do Amerike, iako je do kraja života vjerovao kako je to Azija.

Svojim je španjolskim pokroviteljima obećao donijeti blago, ali nije mnogo toga pronašao. Umjesto toga, ostavio je 40 ljudi u naselju Hispaniola koje su dolaskom na to područje izgradili. Šest se mjeseci kasnije vratio, ali je naselje bilo uništeno iz nepoznatog razloga pa su ga morali obnoviti. Zbog brutalnog vladanja braće Kolumbo, stanovnici Hispaniola organizirali su krvavu pobunu nakon koje je Kolumbo uhićen i vraćen u Španjolsku u lancima te su mu oduzete sve plemićke titule.

Godine 1502. uvjerava španjolskog kralja da plati posljednje putovanje preko Atlantika. Uspio je stići sve do Paname gdje je morao napustiti dva od četiri broda u napadu domorodaca. Na današnji je dan 1503. na svojemu putovanju otkrio Kajmanske otoke koji su nazvani Las Tortugas po vrsti kornjače, a kasnije Kajmanski po vrsti guštera koja ondje živi. Kasnije se ispostavilo da gušteri na Kajmanskim otocima uopće nisu kajmani.

Kolumbo ni ovoga puta nije pronašao blago koje je cijeloga života obećavao svojim sponzorima. Praznih se ruku vratio u Španjolsku i nedugo nakon toga preminuo. Svijetu je ostavio kontroverzno nasljeđe jer je nakon njegovih otkrića uslijedilo iskorištavanje američkog kontinenta i nemilosrdno uništavanje domorodačkog stanovništva.

FOTO: FLICKR