LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 30 godina izašla je prva epizoda – a danas ih svi uzrasti znaju!

Prije 30 godina emitirana je prva epizoda američke kultne serije „The Simpsons”.

Prije 30 godina emitirana je prva epizoda američke kultne serije „The Simpsons”.

Serija The Simpsons najdulja je animirana serija emitirana u prime timeu u povijesti američkih televizija. Počela se prikazivati 17. prosinca 1989. godine i od tada je emitirano preko 660 epizoda u 30 sezona. Prva epizoda bila je božićni specijal i nosi naslov Simpsons Roasting on an Open Fire. Postoji i animirani film koji se počeo prikazivati 27. srpnja 2017. 

Redatelj je ove satiričke parodije američkog načina života Matt Groening. On je pomoću peteročlane obitelji prikazao cjelovitu američku kulturu i društvo. Likovi su specifične i prepoznatljive žute boje upravo zbog toga što je žuta najuočljivija.

Glava obitelji Homer Simpson prepoznat je kao pop-ikona, a njegov uzvik nezadovoljstva D'oh! ušao je kao službena riječ u rječnik Oxford English Dictionary, dok je Bartova poštapalica Eat my shorts završila na trećem mjestu TV Guideove liste 20 najboljih televizijskih poštapalica. Najgledanija je epizoda Bart Gets an F, prvi put emitirana 11. listopada 1990. godine

Serija je dobila brojna priznanja i nagrade, kao što su nagrada Peabody, 22 nagrade Emmy, 21 nagrada Annie, četiri nagrade Genesis, osam nagrada International Monitor i šest nagrada Environmental Media.

Guinnessova knjiga rekorda ima je upisanu kao najdulju animiranu TV seriju u prime time terminu te TV seriju s najviše gostujućih zvijezda. Serija je rušila rekorde i u maloprodaji kao najbolje prodavani TV proizvod u DVD formatu u povijesti.