LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 139 godina rođen je tvorac medvjedića Winnieja Pooha

Alan Alexander Milne bio je engleski novinar, humorist, pisac i ujedno tvorac jednog od najpoznatijih likova iz dječjih priča – medvjedića Winnieja Pooha, a rođen je upravo na današnji dan davne 1882. godine.

Alan Alexander Milne bio je engleski novinar, humorist, pisac i ujedno tvorac jednog od najpoznatijih likova iz dječjih priča – medvjedića Winnieja Pooha, a rođen je upravo na današnji dan davne 1882. godine.

Alan Alexander Milne rođen je na današnji dan, 18. siječnja 1882. u Londonu. U privatnoj školi koju je kao dječak pohađao, između ostalih, poučavao ga je i britanski pisac Herbert George Wells. Kasnije je pohađao Westminster School u Londonu te Trinity College u Cambridgeu, gdje je 1903. godine diplomirao matematiku.

Tijekom studiranja uređivao je i pisao za časopis Granta, a nakon fakulteta radio je kao slobodni pisac u Londonu. 1906. godine počinje pisati za humoristični časopis Punch. Oženio se 1913. godine, dvije godine kasnije pridružio se vojnoj službi tijekom Prvog svjetskog rata te je služio u Francuskoj, a zbog teškog zdravstvenog stanja vratio se kući te je u konačnici 1919. godine službeno otpušten iz vojske.

1920. godine Milne je dobio sina Christophera Robina te međuvremenu piše vrlo uspješne dramske tekstove poput Mr. Pim Passes By iz 1921. godine i Michael and Mary iz 1930. U zbirci pjesama iz 1924. godine, When We Were Very Young prvi put se pojavljuje slavni medvjedić, kojega autor kasnije razvija u zasebne priče Winnie-the-Pooh i The House at Pooh Corner.

Ono što je malo tko znao jest da je pisca pri kreiranju ove poznate priče o medvjediću zapravo inspirirao njegov sin i njegove plišane igračke. Naime, nekolicina likova iz knjige čine zapravo igračke iz dječje sobe njegova sina koji bi u igri oživljavao plišane životinje. Zato je i Christopher Robin, Poohov ljudski prijatelj, dobio ime upravo po Milneovom sinu.

Od 1987. godine pa još uvijek do danas, originalne igračke koje su nadahnule Milnea i njegovog sina mogu se vidjeti u knjižnici u New Yorku. 1960-ih godina popularni medvjedić dobio je i prvu animiranu verziju Disneyjevoj kreaciji, koji mu je dodijelio prepoznatljivo žuto tijelo i crvenu majicu te nakon toga i mnoge animirane nastavke.

U svakoj knjizi o medvjediću pratimo uglavnom pozitivne likove koji mu nastoje pomoći u cilju da prikupi što više meda, ali i da nauči pokoju bitnu pouku. Milneov sin, Christopher Robin, nerijetko je kao vlasnik knjižare bio meta interesa znatiželjnim fanovima ove iznimno popularne dječje pripovijetke.

Obožavatelji ovoga lika nerijetko danas slave i dan Winnieja Pooha, upravo u čast njegovu autoru. A. A. Milne preminuo je u 74. godini života, 31. siječnja 1956. godine u Hartfieldu.

FOTO: PIXABAY