LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 119 godina rođena je Marlene Dietrich – glumica koja je Hitlera nazvala idiotom

Jedno od najpoznatijih filmskih lica 30-ih godina, Marlene Dietrich, rođena na današnji dan, nije bila samo glumica i pjevačica, već hrabra i odvažna žena koja se nije bojala mijenjati društvo.

Jedno od najpoznatijih filmskih lica 30-ih godina, Marlene Dietrich, rođena na današnji dan, nije bila samo glumica i pjevačica, već hrabra i odvažna žena koja se nije bojala mijenjati društvo.

Marie Magdalene Dietrich poznatija kao Marlene Dietrich bila je njemačko-američka glumica i pjevačica. Rođena je 27. prosinca 1901. godine u Berlinu, a već s 12 godina pričala je engleski i francuski jezik te se obrazovala za koncertnu violinisticu. Međutim, noćni život vajmarskog Berlina odvukao ju je u drugom smjeru, pa se tako počela baviti glumom i manekenstvom.

1921. godine počela je pohađati Deutsche Theaterschule Maxa Reinhardta, čijoj se kazališnoj družini kasnije i pridružila. U narednim godinama glumila je u manjim filmskim ulogama u UFA-inim filmskim studijima, zahvaljujući ravnatelju kastinga Rudolfu Sieberu, koji ju je zapazio. Kasnije se za njega i udala, te iz tog braka dobila kćer Mariju.

Par se razišao 1929. godine, a iste godine započela je i suradnja između glumice i redatelja Josefa von Sternberga. Naime, Dietrich je postigla svjetski uspjeh ulogom kabaretske pjevačice u filmu Der Blaue Engel, iz 1930. godine, spomenutoga redatelja. Uz njegovu je pomoć potpisala i svoj prvi ugovor s poznatim američkim filmskim studijem Paramount Pictures.

U suradnji s redateljem von Sternbergom, odnosno u filmovima poput Morocco (1930), Dishonored (1931), Blonde Venus (1932) i The Devil Is a Woman (1935), razvijala je filmsku ličnost fatalne žene. Osim toga, u Sjedinjenim Američkim Državama rasla joj je popularnost i zbog otvorenih antinacističkih stavova i angažmana.

Naime, Dietrich je odbila raditi u Njemačkoj tijekom Trećeg Reicha, a u jednom intervjuu je izjavila kako smatra Hitlera idiotom, pa su je shodno tome proglasili izdajicom, a njezini su filmovi bili zabranjeni. 1937. godine postala je američka državljanka, a u razdoblju od 1943. do 1946. godine održala je više od 500 nastupa pred savezničkim trupama.

Za svoj angažman tijekom Drugog svjetskog rata odlikovana je američkom Predsjedničkom medaljom slobode te francuskom Legijom časti. Nakon rata nastavila je redati filmske uspješnice poput A Foreign Affair (1948), The Monte Carlo Story (1956), Touch of Evil (1958) i Judgment at Nuremberg (1961). Bila je i popularna izvođačica u noćnim klubovima, a posljednji scenski nastup izvela je 1974. godine.

Za vrijeme života, objavljen je dokumentarni film Marlene, koji se osvrtao na njezin život i karijeru te njezina autobiografija pod nazivom Ich bin, Gott sei Dank, Berlinerin. Njezini javni nastupi u nekoj su mjeri pratili i njezinu filmsku ličnost. Bila je biseksualna modna ikona i jedna od prvih žena koja je javno nosila hlače. Preminula je 6. svibnja 1992. godine u Parizu.

FOTO: WIKIPEDIA