LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prezentirana ideja za najpoznatije točkice i crtice

Tri kratka, tri duga, tri kratka. Jasno, radi se o kratici SOS, najprepoznatljivijem tekstu Morseove poruke. Ideja za takav način komunikacije na daljinu prezentirana je na današnji dan 1838. godine.

Tri kratka, tri duga, tri kratka. Jasno, radi se o kratici SOS, najprepoznatljivijem tekstu Morseove poruke. Ideja za takav način komunikacije na daljinu prezentirana je na današnji dan 1838. godine.

Što je prethodilo SMS porukama prije 170-ak godina i tko je jedan od doajena komunikacije na daljinu? Jasno, radi se o Samuelu Morseu i njegovom telegrafu. Na današnji dan, 6. siječnja, 1838. godine u Speedwell Iron Worksu u  Morristownu, New Jersey, prvi put je demonstriran ovaj revolucionarni način komunikacije. A znate li što je pisalo 24. svibnja 1844. u prvoj poruci? ●-- ●●●● ●- -   ●●●● ●- - ●●●●  ----- -●●  ●-- ●---- ●-- --● ●●●● -  ●●--●●, odnosno, “What hath God wrought!”

Prvi put čovjek ili pismo nisu morali fizički putovati kako bi prenjeli poruku. Ljudi su i prije znali da se električni impulsi mogu slati žicom, ali Morse je prvi koji je znao što učiniti s tim signalom – instantno poslati poruku od točke A do točke B. To je učinio od Washingtona do Baltimorea. 

On je zapravo prekidao signal koji teče tom žicom, na duže ili kraće periode i otuda dolaze kratke točkice i duže crtice. Kako se to točno radi pogledajte u videu:

Tko bi rekao da ovakvo tehničko otkriće možemo zahvaliti slikaru? Samuel Finley Breese rođen je 27. travnja 1791. u Charlestownu, Massachusetts. Studirao je na Yaleu, a za vrijeme fakulteta, osim umjetnosti, misli mu je okupirala i električna energija – tada u zametku

Po povratku iz Europe otkriće elektromagneta ga je inspiriralo, a šest godina kasnije već je predstavljao svoj novi koncept. Pronašao je partnere, Leonarda Galea i Alfreda Vaila, poslao prvu poruku, a ostalo je povijest. Do 1860-ih ovaj način komunikacije proširio se preko oceana po cijelom svijetu.

Sigurno ste gledali filmove u kojima se poruke šalju i diktiraju na specifičan način s vlastitom sintaksom. Riječ „stop“ koristila se umjesto točke na kraju rečenice. Neobično, ali istinito, ona je bila besplatna dok se interpunkcijski znak naplaćivao.

Za vrijeme dvadesetog stoljeća ovaj način slanja poruka polako, ali sigurno pada u zaborav. Dolaskom povoljnijih telefonskih tarifa, fakseva i elektroničke pošte, najpoznatiji dostavljač telegrama, Western Union 2006. godine, 134 nakon Morseove smrti, uručio je svoj posljednji. 

Koliko biste vi riječi znali napisati Morseovim kodom i jeste li koristili druge načine šifriranja u tajnim osnovnoškolskim porukama?

FOTO: TUMBLR/ENGINEERINGHISTORY