LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Preminula autorica modernog klasika „Ubiti pticu rugalicu“

Prije točno godinu dana, 19. veljače 2016., svijet je napustila Harper Lee, samozatajna spisateljica i filantropkinja.

Prije točno godinu dana, 19. veljače 2016., svijet je napustila Harper Lee, samozatajna spisateljica i filantropkinja.

Iako njezin književni opus nije velik, slavna dobitnica Pulitzerove nagrade uspjela je u onome čemu svi težimo: shvatila je koji je njezin životni poziv i svojim je radom zadužila svijet. Harper Lee, nesuđena pravnica, svoja je literarna djela posvetila pitanjima ljudskih prava, a pomaganjem potrebitih potvrdila je ono za što se u njima zalagala. Nakon ispunjenog života, preminula je na današnji dan 2016. u 89. godini.

Rođena je u Alabami 1926. kao najmlađa od četvero djece. Život s bolesnom majkom Harper je obilježio od najranijih dana, a upravo ju je takva okolnost povezala s mladim Trumanom Capoteom, susjedom, a kasnije i kontroverznim autorom romana Doručak kod Tiffanyja. Capote je živio teškim životom nakon što su ga roditelji napustili. Njihovo prijateljstvo nije bilo specifično – često mu je bila zaštitnica jer je on bio meta napada zbog mirnog karaktera, osjetljivosti i pažnje koju je posvećivao odijevanju. Nasuprot njemu, Lee nije marila za fizički izgled i modu, nego se usredotočila na učenje i pisanje.

Lee i Capote prijateljstvo iz djetinjstva održali su do kraja života, FOTO: Flickr

Primljena je na studij prava koji joj je oduzimao previše vremena koje je željela posvetiti pisanju, stoga je nakon nekog vremena roditeljima priznala da je pisanje njezin poziv i odustala od prava. Preselila se u New York gdje je provela nekoliko teških godina nastojeći se baviti onime što voli, pisanjem, i preživjeti. Obnovila je prijateljstvo s Capoteom i stekla nove prijatelje koji su ju odlučili i financijski podupirati kako bi se mogla baviti pisanjem. Capoteu je pomagala pri opširnom novinarskom istraživanju iz kojeg je kasnije nastao njegov kriminalistički roman Hladnokrvno ubojstvo (In Cold Blood). Iako je spomenuta u posveti, Capote nije priznao njezin doprinos djelu, čime ju je razočarao, ali su svejedno ostali bliski prijatelji.

Dugogodišnji je rad urodio plodom kada je 1960. godine objavljen roman Ubiti pticu rugalicu koji je odmah pokupio simpatije publike i ovacije kritičara. Radnja ovoga romana o odrastanju smještena je u Alabamu, a autorska pripovjedačica osvrće se na svoju obitelj i osobe iz bliže okoline. Unatoč činjenici da se bavi teškim temama poput rasne diskriminacije i silovanja u Americi, zbog svoga je humora i topline pripovijedanja ovaj roman postao jedan od svevremenskih klasika. Britanski su ga knjižničari proglasili jednim od djela koje svaka odrasla osoba mora pročitati. Preveden je na više od 40 jezika, a 1962. premijerno je prikazana i filmska adaptacija.

Slavna je autorica ostala skromna do kraja života te je voljela živjeti dalje od svjetla reflektora. Živjela je mirnim životom te se aktivno bavila humanitarnim radom. Često je stečeno bogatstvo dijelila s drugima uplaćujući anonimne donacije različitim udrugama. Pisanjem se nikada nije prestala baviti, a 2007. godine dobila je još jedno veliko priznanje, Predsjedničku medalju slobode, za izvanredan doprinos američkoj – ali i svjetskoj – književnoj tradiciji. Svijet je napustila u snu 2016., ali popularnost njezinih djela koja ne jenjava pokazuje da će kroz njih još dugo živjeti.

FOTO: FLICKR