LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Premijerno prikazana „Casablanca”, svevremenska holivudska priča

Ljubavna drama o zbivanjima tijekom Drugog svjetskog rata premijerno je prikazana na današnji dan 1942. godine. Moralne dvojbe, intrigantan ljubavni trokut i snažne rečenice „Casablancu” su učinile svevremenskim filmom.

Ljubavna drama o zbivanjima tijekom Drugog svjetskog rata premijerno je prikazana na današnji dan 1942. godine. Moralne dvojbe, intrigantan ljubavni trokut i snažne rečenice „Casablancu” su učinile svevremenskim filmom.

Romantična drama starog Hollywooda s Humphreyjem Bogartom, Ingrid Bergman i Paulom Henreidom u glavnim ulogama trebala je biti samo jedna od desetaka sličnih na kojima se u holivudskoj produkciji neprekidno radilo, no upečatljive rečenice, kemija među likovima i prikladan trenutak u kojemu je prikazan učinili su ovaj film jednim od najutjecajnijih filmova svih vremena.

Na današnji je dan 1942. godine u New Yorku prikazana Casablanca, ljubavna drama o događajima tijekom Drugog svjetskog rata. Marokanski grad Casablanca kroz film je doživio jednu od klasičnih, svevremenskih ljubavnih priča. Junak priče je Rick Blaine, ogorčeni cinik koji je emigrirao u Maroko gdje je vlasnik jednog kluba. Dolazi u posjed vrijednih pisama pomoću kojih može ponovno osvojiti ljubav svoga života ili je, zajedno s njenim suprugom, spasiti te nastaviti svoj osamljeni život.

– Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.

Rickova bivša ljubavnica Ilsa, razlog njegovih razočaranja u život i neprežaljena ljubav, pojavljuje se u ključnom trenutku koji im dopušta razrješavanje neobičnih okolnosti pod kojima su se rastali u Parizu te pomirenje i ponovno pobuđene osjećaje. To za Ricka situaciju čini još gorom zbog bezizlaznih moralnih dvojbi pred koje je stavljen: predati Ilsina supruga te se nadati nastavku burno prekinute ljubavi ili ih spasiti i osigurati njezinu sreću, ali daleko od sebe.

Film je prvotno doživio osrednji uspjeh, najviše zbog činjenice da je bio požuren zbog prikladne političke situacije, no 1943. je godine nagrađen s osam nominacija za Oscar od kojih je tri – za najbolji film, najbolju režiju te najbolji adaptirani scenarij – i osvojio. Rečenice likova postale su popularne i izvan konteksta filma te mu je popularnost s vremenom samo sve više rasla. Iako su glavni glumci i prije filma bili afirmirani u holivudskom svijetu, ovim su ulogama ostali vječno prepoznati i zapamćeni.

U Cambridgeu su 1957. godine Casablancu odlučili prikazali u sklopu sezone filmova starog Hollywooda, a to se zbog oduševljenja filmom pretvorilo u pravu tradiciju tijekom održavanja završnih ispita na Harvardu. Tradicija se nakon toga proširila i na ostatak fakulteta SAD-a, zbog čega bi se moglo reći da su studenti uvelike doprinijeli populariziranju filma. Ako ste film gledali, uvijek je lijepo prisjetiti se starog gradiva, a ako niste – ovo je vjerojatno znak da biste trebali na trenutak ostaviti skriptu i dići sve četiri u zrak.

FOTO: FLICKR