LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Premijera mjuzikla Kosa na Broadwayju

Na današnji dan, 29. travnja 1968., premijerno je izveden kontroverzni rock mjuzikl Kosa (Hair) na Broadwayu.

Na današnji dan, 29. travnja 1968., premijerno je izveden kontroverzni rock mjuzikl Kosa (Hair) na Broadwayu.

 Na današnji dan, 29. travnja 1968. godine, premijerno je izvedeni rock mjuzikl Kosa (Hair) na Broadwayu.

Mjuzikl se od 1967. izvodio u raznim kazalištima diljem New Yorka, no zbog svoje kontroverznosti Broadwaysku premijeru doživio je tek godinu dana nakon.

Dijalog i stihove su napisali glumci James Rado i Gerome Ragni, a glazbu je skladao Galt MacDermot. Mjuzikl širi kritičku i umjetničku poruku turbulentnih 60-ih godina te govori o Vijetnamskom ratu, rasizmu i slobodnoj ljubavi.

Radnja mjuzikla

Radnja je smještena u New Yorku te prikazuje „pleme“ dugokosih hipika i boema koji na sve moguće načine nastoje izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u Vijetnamskom ratu. Protagonist je mladić imena Claude koji se pridružuje takvoj jednoj grupi te promatra njihov način života. U dvojbi je jer ne može odlučiti hoće li im se pridružiti ili poslušati svoje roditelje te otići u rat. Pomoću seksa i droge, ali i duhom zajedništva radosti i ljubavi oni bježe od surove stvarnosti – izgledne smrti u vijetnamskoj prašumi. Mladenačkim buntovništvom, protestom protiv besmisla institucija i autoriteta kao lažnih i opasnih božanstava, još jedna generacija ulazi u povijest tražeći svoje mjesto pod suncem. Kada im prijatelj greškom ode u rat, shvaćaju banalnost vlastitih ideala i uvjerenja te važnost istinskog prijateljstva.

Budući da je mjuzikl Kosa nastao kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunda 1960-ih, izazvao je brojne kontroverze. Naime, mjuzikl je koristio psovke, prikazivao i slavio korištenje droga te golotinju na pozornici. Usprkos tomu, mjuzikl je postigao veliki uspjeh zbog toga što je pogodio duh vremena te potresao publiku diljem svijeta svojim sučeljavanjem generacija i mišljenja.

Ovo djelo usmjerilo je razvoj suvremenog glazbenog kazališta. Na Broadwayu je repriziran više od 1700 puta. Neke pjesme poput Let the sunshine in, Aquarius i I got life su mjesecima zauzimale vrhove top-lista, a i 2006. su, prema istraživanju BBC-a, bile na popisu najslušanijih pjesama.

Mjuzikl se proslavio kada ga je na filmsko platno postavio Miloš Forman 1979. godine Mjuzikl je osvojio i prestižnu nagradu Tony za najbolje ponovno postavljeni mjuzikl 2009. godine

FOTO: THE NEW YORK TIMES