LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Po njemu ime nosi koncertna dvorana, skladatelj je „Ljubavi i zlobe”, a rođen je prije 200 godina

Skladateljska karijera Vatroslava Lisinskog, rođenog prije 200 godina, trajala je 11 godina. Iz njegove je riznice proizašlo 145 djela, od kojih je najpoznatije „Ljubav i zloba”.

Skladateljska karijera Vatroslava Lisinskog, rođenog prije 200 godina, trajala je 11 godina. Iz njegove je riznice proizašlo 145 djela, od kojih je najpoznatije „Ljubav i zloba”.

Jedan od najdarovitijih skladatelja Ilirskog pokreta, Vatroslav Lisinski, rođen je na današnji dan 1819. godine u Zagrebu. Nakon pohađanja gimnazije, filozofskog studija te pravničke akademije, krajem 1847. godine odlazi u Prag na glazbeno usavršavanje po preporuci hrvatskog pjevača i organizatora glazbenog života Alberta Štrige. Nažalost, njegov plan nije doživio uspjeh zbog prekoračene dobne granice, stoga je upisao Orguljsku školu te je, također, privatno učio instrumentalizaciju i kompoziciju. Nekoliko godina kasnije bio je primoran vratiti se u Zagreb. Unatoč pomoći bana Josipa Jelačića, nije mu dozvoljeno polaganje završnog ispita na Konzervatoriju. 

Ignatiusom Fuchsom imenovala ga je obitelj, sve dok ime nije odlučio promijeniti 1841. Prvi profesionalni glazbenik, koji je postavio temelje nacionalnoga smjera Hrvatske te temelje opere, solo-pjesme, zborske i orkestralne glazbe, bio je i glavni dirigent prvog pjevačkog ilirskog društva. Prvo djelo Lisinski je skladao nakon promjene imena, tekst je napisao Pavao Štoos, a naziv je glasio Iz Zagorja prastara. Nedvojbeno, njegova najpoznatija opera jest Ljubav i zloba, čija je praizvedba bila 28.ožujka 1846. godine Stvaranje umjetničke glazbe koja je zasnovana na narodnoj glazbi bila je glavna ideja Iliraca te se Lisinski jedini glazbom približio toj ideji, za razliku od ostalih sudionika pokreta.

Njegova skladateljska karijera trajala je čak 11 godina, a iz riznice Vatroslava Lisinskog proizašlo je 145 djela, među kojima su najpoznatija: Oj talasi, mili, ajte, Prosjak, Miruj, miruj, srce moje, Tuga djevojke, Putnik, Moja lađa i opere Porin te već spomenuta Ljubav i zloba. Preminuo je 31. svibnja 1854. godine u Zagrebu. Također, u njegovu čast, koncertna dvorana u tom gradu nosi njegovo ime – Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

FOTO: FACEBOOK