LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Pljačkaši izveli najveću pljačku u povijesti SAD-a i dospjeli na velika platna

Prije 69 godina jedanaestero pljačkaša pod vodstvom Anthonyja Fatsa Pinoa ukralo je više od dva milijuna dolara iz tvrtke Brinks u Bostonu, a ta je zanimljiva priča ekranizirana u filmu „The Brinks Jobs".

Prije 69 godina jedanaestero pljačkaša pod vodstvom Anthonyja Fatsa Pinoa ukralo je više od dva milijuna dolara iz tvrtke Brinks u Bostonu, a ta je zanimljiva priča ekranizirana u filmu „The Brinks Jobs".

Jedanaestero je muškaraca 17. siječnja 1950. godine ukralo više od dva milijuna dolara iz skladišta tvrtke Brinks Armored Car u Bostonu, Massachusetts. Današnja vrijednost ukradenog novca iznosi skoro trideset milijuna dolara. Bio je to skoro savršen zločin jer su počinitelji uhićeni tek u siječnju 1956. godine, i to samo nekoliko dana prije nego što je nastupila zastara za zločin.

Mozak iza cijele operacije bio je Anthony Fats Pino koji je svoju karijeru posvetio kriminalu. Odlučivši se za pljačku, okupio je grupu od desetero muškaraca. Njihova zadaća bila je punih osamnaest mjeseci promatrati skladište kako bi otkrili kada se u njemu nalazi najviše novca. Zatim su uspjeli ukrasti planove za skladišni alarmni sustav te su ih vratili prije nego što je itko primijetio da su bili ukradeni.

Na dan pljačke pljačkaši su obukli mornarsko plave kapute i kape nalik onima vozača što je bilo vrlo slično uniformi zaposlenika Brinksa. Razlika je bila u tome što su imali i maske. Pomoću kopiranih ključeva ušli su u skladište te iznenadili i zavezali nekoliko zaposlenika u sobi za brojenje novca. Jednom kad im je put do novca bio slobodan, krenuli su u pljačku.

FOTO: Wikipedia, Brinks vozilo

Napunili su četrnaest platnenih vrećica s novčanicama, kovanicama, čekovima i novčanim nalozima. Sav taj plijen bio je težak čak pola tone. Sav su novac uspjeli pokupiti za otprilike trideset minuta. Jednom kad su imali sve što su htjeli, izašli su iz zgrade gdje ih je čekalo vozilo za bijeg. Uspjeli su ukrasti oko 2,7 milijuna dolara što se smatra do tada najvećom pljačkom u povijesti SAD-a.

Tijekom pljačke nitko nije ozlijeđen, a lopovi nisu ostavili nikakve tragove osim užeta kojim su vezali zaposlenike i jedne šoferske kape. Sljedeći plan bio je da se svi drže podalje od nevolja i ne diraju novac šest godina koliko je potrebno da nastupi zastara. Problem je nastao kada je jedan od pljačkaša, Joseph Specs O'Keefe, uhićen zbog druge pljačke. Dok je bio u zatvoru pisao je svojim drugovima u zločinu da mu pošalju novac aludirajući da će u protivnom progovoriti. Drugovi su zato poslali plaćenika da ga ubije, ali on je uhićen prije izvršenja zadatka. Ozlijeđeni O'Keefe tada sklapa dogovor s FBI-jem i svjedoči protiv svojih prijatelja.

Osmero pljačkaša je uhićeno i osuđeno te su svi dobili kaznu doživotnog zatvora. Dvoje je preminulo prije nego što su dospjeli na sud. Što se novca tiče, samo je mali dio pronađen i to skriven u brdima Grand Rapids u Minnesoti. Povijesna pljačka ekranizirana je 1978. godine u filmu The Brinks Job.

FOTO: PIXABAY