LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Patentirana prva mehanička olovka

Prije više od stotinu godina Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku.

Prije više od stotinu godina Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku.

Na današnji dan, 24. siječnja 1906. godine, Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku koja nosi njegovo ime - penkala.

Penkala je bio poznati hrvatski izumitelj poljsko-nizozemskih korijena. Rođen je 20. travnja 1871. u Liptovský Mikuláš, u današnjoj Slovačkoj. Nakon završetka studija, preselio se s obitelji u Zagreb, na današnji Trg kralja Tomislava (broj 17). Na toj adresi otvorio je svoju prvu radionicu.

Penkala je od ranih dana pokazivao interes za razne izume, sastavljanje i rastavljanje. Često je znao rastavljati satove kako bi shvatio na koji način rade. Osim satova, rastavljao je i brave ladica, proučavajući patent zaključavanja.

1904. imenovan je za kraljevskog kontrolora mjera. Prisegu nije potpisao imenom Eduard, već kroatiziranim imenom, Slavoljub. Taj se njegov potez zbog mađarizacije smatrao političkim istupom kojeg su svi Hrvati zdušno prihvatili, a Mađari mu se protivili.

Iste godine kada patentira penkalu, Slavoljub započinje suradnju s Edmondom Mosterom s kojim osniva tvrtku. Velika potražnja izuma zajedničke tvrtke raste i omogućuje financiranje nove tvrtke za proizvodnju olovaka. Navedena novootvorena tvrtka svojevremeno je bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora na svijetu, s čak 800 zaposlenih i više od 70 zemalja koje su uvozile njegove izume.

Kasniji izumi vezani za pisanje su nalivpero i grafitne mine u boji (crvena, plava). Nakon uspjeha u proizvodnji pisaćeg pribora, Slaboljub se nastavio baviti proizvodnjom posebno stiliziranih olovaka. Svugdje se pisalo o Penkalinoj olovci koja se ne mora šiljiti te je cijelo vrijeme savršene duljine, za svačiju ruku.

Kako navodi Moljac, jedan od Penkalinih prijatelja izjavio je kako je: “...tvorac penkale ostavio (…) svoje ime za vječnost!" Za života je osmislio preko 80 izuma. Međutim, penkala je ostala najviše zapamćena.

Slavoljub Penkala preminuo je 5. veljače 1922. godine u 51. godini života. 

FOTO: FLICKR/INICIJATIVA DRUŽILICA