LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Osnovana tvrtka Volkswagen

Prije 79 godina u Njemačkoj osnovana je automobilska tvrtka Volkswagen. Ideja je bila stvoriti malen i jeftin automobil za široke mase, a tvrtka se proslavila svojim prvim modelom s nadimkom "Buba".

Prije 79 godina u Njemačkoj osnovana je automobilska tvrtka Volkswagen. Ideja je bila stvoriti malen i jeftin automobil za široke mase, a tvrtka se proslavila svojim prvim modelom s nadimkom "Buba".

Njemačka vlada, tada pod vodstvom Adolfa Hitlera iz Nacionalne socijalističke partije, osnovala je automobilsku kompaniju 28. svibnja 1937. godine pod nazivom Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH. Tvrtka je bila u vlasništvu države, a kasnije iste godine preimenovana je u Volkswagenwerk što znači Automobilska tvrtka za narod.

Tvrtkom je u početku upravljala nacistička organizacija German Labor Front te je sjedište Volkswagena bilo u gradu Wolfsburg u Njemačkoj. Hitler je imao dva plana. Jedan je bio izgraditi mrežu brzih cesta i autocesta s ograničenom dostupnošću, a drugi razvoj i masovna proizvodnja jeftinog, a opet brzog automobila. Ideja je bila da se takav automobil prodaje za manje od 1000 maraka Trećeg Reicha što je bilo otprilike oko 140 američkih dolara.

Osmišljavanje dizajna za ovaj automobil za narod Hitler je povjerio austrijskom automobilskom inženjeru Ferdinandu Porscheu. godine 1938. Hitler je izjavio:

– Ovaj automobil izrađen je za široke mase. Njegova uloga je da odgovori na potrebe prijevoza svih ljudi i da im uz to pruži sreću i zadovoljstvo.

Međutim, nedugo nakon što je prvi model izložen na Berlin Motor Show 1939. godine, započeo je Drugi svjetski rat i Volkswagen je zaustavio proizvodnju. Nakon rata tvornica je bila u ruševinama, a saveznici su Volkswagen stavili u fokus svojih pokušaja da dignu na noge njemačku automobilsku industriju.

Prodaja Volkswagenovih automobila bila je nešto niža u SAD-u nego u drugim dijelovima svijeta zbog povezanosti s nacistima, ali i zbog male veličine i čudnog zaobljenog oblika. godine 1959. marketinška agencija Doyle Dane Bernbach pokrenula je kampanju u kojoj je automobilu dala nadimak Beetle, odnosno Buba. Tijekom sljedećih nekoliko godina Volkswagen je postao najprodavaniji strani automobil u SAD-u, a 1960. godine njemačka vlada prodala je 60% dionica javnosti te ju je tako uspješno denacionalizirala. Dvanaest godina kasnije Buba je srušila rekord proizvodnje od 15 milijuna primjeraka koji je držao Model T od Ford Motor tvrtke.

Dizajn Bube uglavnom se nije mijenjao od 1935. godine pa je prodaja slabo rasla u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Volkswagen opet je zablistao predstavivši sportske modele kao što su Rabbit i kasnije Golf. godine 1998. tvrtka je počela prodavati Novu Bubu dok je još proizvodila stari model. Nakon skoro 70 godina i više od 21 milijuna proizvedenih primjeraka zadnja originalna Buba proizvedena je 30. srpnja 2003. godine u Meksiku. 

FOTO: WIKIPEDIA