LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Osnovana Nezavisna Država Hrvatska

10. travnja 1941. godine osnovana je Nezavisna Država Hrvatska.

10. travnja 1941. godine osnovana je Nezavisna Država Hrvatska.

Nezavisna Država Hrvatska osnovana je na današnji dan, 10. travnja 1941. godine. NDH bila je marionetska država Sila Osovine za vrijeme Drugog svjetskog rata. Inače, Sile Osovine bile su neformalni savez država koje su činile Veliki Njemački Reich, Kraljevina Italija i Japansko Carstvo. Osnova saveza bio je ugovor između Adolfa Hitlera s fašističkom Italijom.

Nezavisna Država Hrvatska osnovana je uslijed Travanjskog rata i raspada Kraljevine Jugoslavije. Travanjski rat naziv je za rat vođen između osovinskih sila i Kraljevine Jugoslavije.
Ona je bila u potpunosti ovisna o nacionalsocijalističkoj Njemačkoj i fašističkoj Italiji, bila je i njihov teritorijalni kondomnij.

Rimskim ugovorima, koji su potpisani  18. svibnja između NDH i Kraljevine Jugoslavije, određen je položaj NDH kao talijanskog protektorata.
Državom je upravljao  vođa profašističkog ustaškog pokreta, poglavnik Ante Pavelić. Naslovni kralj, talijanski princ iz kraljevske obitelji Savoja, Tomislav II. imao je samo simboličnu ulogu.

Država nije bila međunarodno priznata izvan okvira ratom uvjetovane njemačke i talijanske utjecajne sfere. Ustaše su započele progone Srba, Židova, Roma i antifašističkih Hrvata. Ubijeno je oko 450.000 žrtava, a iz tog razdoblja poznat nam je i zloglasni Jasenovac.


Hrvatski Srbi pružali su otpor, ali pravo vodstvo pružao im je Josip Broz Tito, koji je i sam bio Hrvat te njegovi komunistički partizani. Do 1944. godine većina Hrvatske, osim glavnih gradova, oslobođena je od osovinskih sila. Hrvati su se pridružili partizanskim redovima.

Kako se rat približavao kraju, Hrvati koji su bili uključeni u ustaški režim i koji su se suprotstavljali komunistima, tražili su status izbjeglica. No, britanski zapovjednici su ih predali partizanima, koji su pobili desetke tisuća ljudi u logorima i prisilnim marševima.

Inače, na današnji dan 1912. godine britanski prekooceanski parobrod Titanic isplovio je na svoje prvo i poslijednje putovanje.

FOTO: PROLEKSIS.LZMK.HR