LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Opis grba, zastave i himne Republike Hrvatske uređuje se zakonom donesenim prije 29 godine

Zastava, grb i himna glavni su simboli države, a 21. prosinca 1990. godine službeno je donesen zakon kojim se uređuje njihov opis.

Zastava, grb i himna glavni su simboli države, a 21. prosinca 1990. godine službeno je donesen zakon kojim se uređuje njihov opis.

Uz grb i himnu, zastava je vrlo važno državno obilježje Republike Hrvatske jer se pomoću nje predstavljamo i izražavamo pripadnost Republici Hrvatskoj. Zakon kojim se uređuje opis ovih obilježja usvojen je na današnji dan, 21. prosinca 1990. godine, a imenuje se Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske koji je donio Sabor Republike Hrvatske na zajedničkoj sjednici Vijeća udruženog rada, Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća.

Sastoji se od triju jednako širokih vodoravnih pruga crvene, bijele i plave boje s grbom Republike Hrvatske u sredini. Autor je svih državnih obilježja akademik Miroslav Šutej, a digitalnu obradu napravio je dizajner Božo Kokan. Svi izvori sačuvani su u Hrvatskom saboru.

Inačica nove zastave Republike Hrvatske prvi je put službeno istaknuta 30. svibnja 1990. na Trgu bana Josipa Jelačića, a službeni simboli usvojeni su 25. srpnja 1990. te su tad počeli zamjenjivati dotadašnje simbole SRH. Te godine na javne zgrade izvješene su nove zastave RH i započelo je mijenjanje pečata. Ustavni amandmani nisu bili potpuno jasni.

Nekoliko mjeseci upotrebljavala se zastava s grbom čije je početno polje bilo bijele boje, takva zastava isticala se na javnim zgradama i uredima. No to je u potpunosti odgovaralo točki 2. amandmana LXVI. o povijesnom hrvatskom grbu u sredini zastave. Točka 1. toga amandmana nije bila precizna jer navodi da se grb sastoji od 25 crvenih i bijelih polja, boja početnog polja nije precizno navedena. Zakon koji je donesen 21. prosinca 1990. godine jasno određuje crveno polje kao početno.

FOTO: STUDENTSKI.HR / INES JURKOVIĆ