LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obljetnica smrti najpoznatijeg holivudskog zlikovca

Prije dvije godine preminuo je Alan Rickman, jedan od najpoznatijih holivudskih zlikovaca koji je utjelovio nezaboravnog Severusa Snapea. Glumačka karijera bila mu je duga i bogata, a njegovi će likovi i dalje živjeti na velikim ekranima.

Prije dvije godine preminuo je Alan Rickman, jedan od najpoznatijih holivudskih zlikovaca koji je utjelovio nezaboravnog Severusa Snapea. Glumačka karijera bila mu je duga i bogata, a njegovi će likovi i dalje živjeti na velikim ekranima.

Alan Sidney Patrick Rickman rođen je 21. veljače 1946. godine u Londonu. Oduvijek je imao sklonosti prema umjetnosti te je već od sedme godine života znao da se želi baviti glumom. Kako bi ostvario taj san, upisao je grafički dizajn što je i diplomirao te je osnovao vlastitu tvrtku grafičkog dizajna. U slobodno vrijeme pohađao je dramsku skupinu te se s 32 godine pridružio Royal Shakespeare Company što je bio odlučujući korak u njegovoj glumačkoj karijeri.

Iskustvo u Royal Shakespeare Company nije mu bilo zadovoljavajuće zbog velikog broja predstava koje su se morale odigrati, a malo posvećenog vremena osobnom rastu i razvoju svakog pojedinog glumca. Unatoč tome skupio je dovoljno iskustva da dobije svoju prvu veliku ulogu i to kao Le Vicomte de Valmont u Liasons Dangereuses. Ulogu je odigrao savršeno dobro, i to prvo u Londonu, a zatim i na Broadwayu gdje je bio nominiran za nagradu Tony.

Ubrzo nakon tog uspjeha Rickman je dobio svoju prvu ulogu u Hollywoodu, i to kao terorist Hans Gruber u filmu Die Hard. Zatim je uslijedilo još nekoliko uspješnih uloga u filmovima Close My Eyes, Truly, Madly, Deeply te Robin Hood: Prince of Thieves. Uloge u Die Hard i Robin Hoodu obilježile su ga kao zlikovca te je ta etiketa ostala do kraja njegove glumačke karijere. Prije svoje najpoznatije uloge glumio je još u Sense and Sensibility i Rasputin: Dark Servant of Destiny za što je dobio Zlatni globus i Emmy.

FOTO: Flickr, Alan Rickman kao Severus Snape

Rickman je svoju ulogu najpoznatijeg zlikovca dobio 2000-ih kad je utjelovio profesora Severusa Snapea u Harry Potter serijalu. Za tu ulogu nije morao ići na audiciju već ju je dobio na zahtjev J. K. Rowling koja je htjela baš njega. Za ulogu ga je pripremala govoreći mu još neobjavljene detalje o Snapeu kako bi što bolje utjelovio zadanog lika.

– Ne mogu ga utjeloviti ako ga ne poznajem. – rekao je Rickman J. K. Rowling.

Pitanje ostaje koliko je Rickman zaista znao o detaljima života Severusa Snapea i je li otpočetka znao njegovu najveću tajnu. Osim u svim dijelovima serijala Harry Potter Rickman je glumio u još nekoliko filmova. Najpoznatiji su Love Actually, Alice in Wonderland i Lee Daniels' The Butler gdje je utjelovio Ronalda Reagana.

Izvan velikog ekrana Rickman je također imao ispunjen život. godine 2012. potajno se oženio za Rimu Horton. Honorarno je vodio udrugu International Performers Aid Trust koja je novčano pomagala siromašnim mladim umjetnicima i glumcima diljem svijeta. Također je bio pokrovitelj dobrotvorne udruge Saving Faces. Rickman je preminuo 14. siječnja 2016. godine u Londonu. Njegova smrt šokirala je sve njegove suradnike i brojne obožavatelje.

– Nema riječi kojima bih mogla opisati koliko sam šokirana njegovom smrću. Rickman je bio izvanredan glumac i predivan čovjek. – rekla je J. K. Rowling na svom twitter profilu.

Njegova smrt vjerojatno je najviše pogodila obožavatelje Harry Pottera i nezaboravnog Severusa Snapea. Stoga samo ostaje da s radošću gledamo njegove filmske uratke i divimo se njegovom glumačkom umijeću. Always.

FOTO: FLICKR