LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obilježava se više od 200 godina Frankensteinova zastrašivanja

Na današnji dan, 30. kolovoza, obilježava se dan Frankensteina, koji kao plod mašte mlade britanske autorice zastrašuje ljude više od dva stoljeća.

Na današnji dan, 30. kolovoza, obilježava se dan Frankensteina, koji kao plod mašte mlade britanske autorice zastrašuje ljude više od dva stoljeća.

U čast britanske spisateljice Mary Shelley, autorice jednih od prvih horor romana, na njen rođendan, 30. kolovoza, obilježava se dan Frankensteina. Talijansko-švicarski znanstvenik Victor Frankenstein zajedno sa svojim monstruoznim prototipom prvi se put pojavio 1818. godine Njih dvoje glavni su likovi gotičkog romana Frankenstein ili moderni Prometej koji je napisala tek 20-godišnja autorica.

Iako se danas ime Frankenstein ponajviše koristi za zloslutno zeleno čudovište, točnije bi bilo Frankensteinovo čudovište, pošto se radi o imenu njegovog kreatora. Ime samog čudovišta u knjizi nije specificirano, već je identificiran s riječima poput zvijer, čudovište, demon, bijednik, đavo i ono. Spekulacije o imenu i o imidžu prema kojem je stvoren uglavnom nagađaju kako potječe iz titula njemačkih dvoraca i njemačkih legendi, iako se autorica do kraja života čvrsto držala odgovora da joj ideja za ovu zvijer potječe iz snova.

Frankensteinovo čudovište ubrzo je nakon publikacije doživjelo slavu. Do danas ostaje među najzastupljenijim književnim likovima u filmu. Prva filmska adaptacija nastala je 1910. godine Riječ je o kratkometražnom filmu koji nije dobio veliku pažnju. Najpoznatija ekranizacija potječe iz 1931. kada je Hollywood objavio istoimeni film koji je u filmskoj industriji poznat jednako koliko i roman u književnosti. Do danas je sveukupno napravljeno više od 60 filmova u kojima se pojavljuje zeleno čudovište, uključujući i dječje animirane filmove. Sigurno je reći kako je Frankenstein jedno od najpoznatijih strašila današnjice, koje plaši ljudi već 200 godina.

FOTO: FACEBOOK / FRANKENSTEIN/