LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Temeljna ljudska prava

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama određen je u spomen na sestre na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Datum Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama određen je u spomen na sestre na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Iako je svijest o ovom problemu sve veća, nasilje nad ženama još uvijek predstavlja najzastupljeniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Kako stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jedna od tri žene starije od 15 godina bila je (ili će biti) žrtva tjelesnog ili seksualnog nasilja tijekom svog života na globalnoj razini. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, nasilje nad ženama najzatupljenije je u obiteljskim krugovima, što dodatno otežava proces otkrivanja nasilnog ponašanja, bilo verbalnog ili fizičkog.

Odlukom Ujedinjenih naroda, svakog 25. studenog u godini, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Datum je određen u spomen na sestre na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Patria Mercedes, Maria Argentina Minerva, Antonia Maria Teresa i Belgica Adela pružale su otpor diktatorskom režimu, a na kraju su svoju borbu za pravdu platile životima. Naime, dana 25. studenog 1960. sestre je likvidirala tajna policija, dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su bili njihovi partneri. Sve tri sestre brutalno su pretučene, potom zadavljene, a njihova pronađena tijela ukazuju na iživljavanje od strane policijskih službenika.

Većina modernih država ima jasno i strogo propisane kazne vezane uz nasilje nad ženama, no poteškoće nastaju u praktičnoj primjeni tih istih zakona. Stoga, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama od izuzetne je važnosti zbog ukazivanja na ovaj sveprisutan društveni problem. 
FOTO: UNSPLASH