LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Neobične tradicije na prijestupni dan u godini

Jeste li znali da djevojke danas mogu zaprositi svoje muškarce? Pokušali smo otkriti otkud potječe ova i druge tradicije koje se vežu za 29. veljače.

Jeste li znali da djevojke danas mogu zaprositi svoje muškarce? Pokušali smo otkriti otkud potječe ova i druge tradicije koje se vežu za 29. veljače.

Danas je 29. veljače, prema mnogima neobičan te čak zlokoban dan u godini. Zašto je prijestupni dan omražen i zašto ga uopće moramo imati? Odgovor na drugo pitanje možemo pronaći u rimskoj povijesti, točnije, u Cezarovom vremenu, 1. stoljeću prije Krista.

Rimski je kalendar do Cezarova vremena imao 355 dana u godini, što se nije slagalo sa solarnom godinom i promjenom godišnjih doba. Kako bi se to riješilo, Rimljani su po potrebi umetali novi mjesec, čiji je broj dana bio promjenjiv. Razdoblje koje je novi mjesec obuhvaćao ovisilo je o političkoj situaciji u zemlji i samovolji političara, što je često dovodilo do kaosa u kalendaru. Kada je Cezar došao na vlast, stvari su poprilično izmaknule kontroli. Stoga je odlučio uvesti jedinstveni kalendar.

Prema napucima astronoma, 46. godine prije Krista uveden je julijanski kalendar, nazvan prema Juliju Cezaru. Julijanski kalendar imao je 365 dana, uveden je jedan dan viška svake četiri godine te se tako novi kalendar nastojao uskladiti s astronomskom godinom. Problem je bio u tome što Zemlji za obilazak oko Sunca treba malo više od 365 dana, što je opet dovelo do neslaganja. To je riješeno uvođenjem gregorijanskog kalendara u 16. stoljeću, koji sadrži sekularno pravilo. Prema tom pravilu, prijestupna je svaka godina djeljiva s 4, s time da nisu sve godine djeljive sa 100 prijestupne, već samo one koje su djeljive i sa 100 i s 400.

Slažemo se da ovo zvuči komplicirano, stoga ćemo se odmaknuti od strogih astronomskih pravila i posvetiti se našem prvom pitanju i neobičnim tradicijama.  

Žene prose svoje muškarce

Iz Irske dolazi jedna od najpoznatijih tradicija vezana za prijestupni dan koja glasi da žene mogu zaprositi svoje muškarce. Prema legendi, u 5. stoljeću u Irskoj časna sestra Brigita žalila se svetom Patriku kako nije pravedno da žene nemaju pravo zaprositi svoje muškarce. Sveti Patrik zažalio se nad ženama i dao im mogućnost da svake prijestupne godine 29. veljače slobodno traže brak od sramežljivih i neodlučnih muškaraca. Ženskom prosidbom uvedena je ravnoteža u muško-ženske odnose kako je uvođenjem prijestupne godine uspostavljena ravnoteža u kalendaru. Zanimljivo je da se ovaj običaj do danas sačuvao u Irskoj. Tom tematikom bavi se američki film Leap Year u kojem glume Amy Adams i Matthew Goode.

Sadie Hawkins

U SAD-u se ova tradicija može povezati s Danom Sadie Hawkins. Sadie je lik iz stripa Li'l Abner u kojem je prvi puta predstavljen ovaj dan. Tog dana djevojke su mogle pozvati dečke na spoj. Tako je nastao ples Sadie Hawkins na kojem djevojke biraju svoje partnere i koji se i danas održava na nekim američkim školama i fakultetima. Sadie Hawkins je naziv epizode serije Glee u kojoj je popularizirana ova priča.

Stroge kazne za neposluh muškaraca

Čini se da je teret podignut s muških leđa jer prijestupne godine nisu trebali skupljati hrabrost za prosidbu, već su taj čin mogli prepustiti ženama. Ipak nisu svi muškarci bili spremni za brak te su često odbijali dame. Prema škotskoj legendi, kraljica Margareta uvela je 1288. godine stroge kazne za muškarce koji su odbili prosidbu 29. veljače. Morali su damama pokloniti 12 rukavica kako bi sakrili nedostatak prstena na ruci ili materijal za novu suknju. Nema potvrde u povijesnim izvorima da su se ove kazne provodile, ali ne bi bilo loše da takva tradicija postoji danas. Nakon odbijanja, nova garderoba bi svakako dobro došla.

Nesreća u ljubavi

Grci se odbijaju vjenčati prijestupne godine Prema grčkom folkloru, sve što se započne prijestupne godine može završiti jedino nesrećom. Tako će brak sklopljen te godine završiti razvodom ili preranom smrću jednog od supružnika. Iako se ne zna točno porijeklo ovog praznovjerja, ono je još uvijek prilično rašireno među Grcima.

Leapers

Ako ste rođeni na današnji dan (leapers) možete postati dio ekskluzivne zajednice – Honor Society of Leap Year Babies, i čuti priče drugih sretnika s kojima dijelite rođendan. Inače, oko 4,1 milijun ljudi na svijetu danas ima rođendan. Među njima su skladatelj Rossini i reper Ja Rule.

Ako ste i vi među njima, želimo vam sretan rođendan. Ako ste djevojka u sretnoj vezi, dobro razmislite, možda je upravo danas vrijeme za sljedeći korak.

FOTO: FLICKR/MICHELANGELO CARRIERI