LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Najzloglasniji bijeg iz zatvora u ljeto 1992.

Pablo Escobar, šef vodećeg narkokartela u Kolumbiji, poznat po svom neobičnom, ali i opasnom životnom stilu na današnji je dan u ljeto 1992. godine pobjegao iz zatvora.

Pablo Escobar, šef vodećeg narkokartela u Kolumbiji, poznat po svom neobičnom, ali i opasnom životnom stilu na današnji je dan u ljeto 1992. godine pobjegao iz zatvora.

Pablo Escobar bio je ozloglašeni kolumbijski kriminalac. Najpoznatiji je po svojem narkokartelu koji se bavio prodajom kokaina, otkud Pablu i nadimak Kralj Kokaina. Ovaj najpoznatiji kriminalac zapadne hemisfere svoj kriminalni dosje započinje krađama automobila i prodavanjem njihovih dijelova, da bi kasnije prešao na kokain i razvitak svog narkoimperija.

Zanimljiva je činjenica kako Pablo Escobar zapravo postaje Robinom Hoodom svoje zemlje zbog davanja pozamašnih donacija u dobrotvorne svrhe u svom rodnom gradu Medellinu. Uz to, Pablo je bio veoma politički aktivan te je sanjao o životu političara planiravši postati predsjednikom države. Pablov kartel nije se bavio samo preprodajom droge, nego i ubojstvima – civilnog stanovništva, policajaca, sudaca, političara, čak i svog predsjedničkog protukandidata Cesara Gaviria.

Godine 1992. Pablo završava u zatvoru. Zanimljiva činjenica jest da je smješten u La Catedral, zatvor koji je sam uređivao i koji se ni ne može nazvati zatvorom, nego pravom palačom. Ovaj je zatvor poznat po svojoj raskošnosti, a uz to tamo su kaznu služili samo najutjecajniji zločinci koji su mogli koristiti prostorije poput saune, biljarske sobe, teretane i barova, a kuhali su im najbolji kuhari. Pablo čak i iz zatvora ostaje najvećim moćnikom kriminala u Kolumbiji.

Tijekom boravka u La Catedralu, Pablo saznaje da se planira njegov premještaj u državni zatvor. Nakon ubojstva dva zatvorenika Kika Moncada i Fernanda Galeana, Pablo je konačno i prebačen u drugi zatvor. U ljeto 1992. godine bježi iz  zatvora, a pravi razlog bijega bio je njegov nacionalni ponos koji nije mogao podnijeti izručenje SAD-u i suđenje u zemlji koja nije njegova. Nakon bijega iz zatvora sa svojim se tjelohraniteljem vraća u svoju vilu u Medellinu. U njegovu traženju kolumbijskim vlastima u pomoć pristižu i specijalne snage Delta Force.

Pablo je na kraju lociran preko signala mobitela, a naposljetku i ubijen u trenutku kad je htio pobjeći sa svojim tjelohraniteljem. Na njegov sprovod došle su tisuće pristalica i obožavatelja. Nakon njegove smrti žena mu bježi iz Kolumbije, a sin mijenja ime i prezime kako bi se sakrio od očevih grijeha iz prošlosti.

FOTO: FLICKR