LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pionir automobilizma

Na današnji je dan izdana prva vozačka dozvola u Hrvatskoj, a evo kada je prva žena dobila dozvolu

Ferdinand Budicki svojim je pionirskim pothvatima ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog automobilizma, otvarajući vrata budućim generacijama vozača i zaljubljenika u automobile.

Ferdinand Budicki svojim je pionirskim pothvatima ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog automobilizma, otvarajući vrata budućim generacijama vozača i zaljubljenika u automobile.

Dana 27. srpnja 1910. godine, izdana je prva vozačka dozvola u Hrvatskoj. Njezin ponosni vlasnik bio je Ferdinand Budicki, ugledni zagrebački trgovac poznat po svojoj ljubavi prema automobilima. Budicki je već 1901. godine dovezao prvi automobil marke Opel u Zagreb, kupljen u Beču za 4 000 kruna. Vožnju je naučio upravo u Beču, gdje je dobio i svoju prvu vozačku dozvolu. Međutim, za vožnju po Hrvatskoj, bila mu je potrebna lokalna dozvola koju je uspješno položio, postavši prvi legalni vozač u zemlji s dozvolom broj 1, piše Povijest.hr.

Budicki je bio pionir automobilizma u Hrvatskoj. Njegova avantura s prvim automobilom nije bila bez izazova.
 

„Pogotovo su se plašili konji, a ni s ljudima tada nije bilo lako! Nije bilo anlasera, pa smo se mučili kurblanjem. Zarađeni su mnogobrojni žuljevi dok se nije pojavila iskra. Nije bilo rezervnih kotača. Kotač se mogao skinuti samo u radionici. Zračnica se krpala samo na cesti. Automobili su tada trošili puno više ulja. Uopće nisu imali stakla niti krova pa smo bili mokri.“ – izjavio je Budicki, sjećajući se tih vremena.


Godine 1910., iste godine kada je dobio prvu vozačku dozvolu, Budicki je otvorio prvo zastupstvo za prodaju automobila u Zagrebu. Bio je zastupnik marke Ford, čije je automobile prodavao punih 18 godina. Njegova trgovina biciklima i automobilima mijenjala je lokacije – od Masarykove ulice, preko Ilice 25 (kasnije kavana Corso), Trga bana Jelačića 7, do Hatzove 10.

Svjetski je dan spolnog zdravlja, u Hrvatskoj čak 32 posto mladih priznalo da nije koristilo zaštitu kod prvog odnosa


Budicki je bio i suosnivač prvog Hrvatskog automobilskog kluba 1906. godine, te poznat avanturist. Proputovao je biciklom mnoge europske zemlje i sjevernu Afriku, a balonom je letio od Zagreba do Stubice, Velike Gorice i Baške na Krku.

Spomenimo i da je prva žena koja je dobila vozačku dozvolu u Hrvatskoj bila Alma pl. Balley, koja je svoju dozvolu stekla 1914. godine, samo četiri godine nakon Budickog.
IZVOR: POVIJEST.HR
FOTO: POVIJEST.HR