LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nezaboravan lik

Na današnji dan rođen je Charlie Chaplin, ikona filmske komedije

Bio je poznat i po svojim političkim stavovima i često se sukobljavao s vlastima i društvenim normama.

Bio je poznat i po svojim političkim stavovima i često se sukobljavao s vlastima i društvenim normama.

Na današnji dan prije više od jednog stoljeća, točnije 16. travnja 1889. godine, rođen je legendarni filmski komičar i redatelj Charles Spencer Chaplin Jr., poznatiji kao Charlie Chaplin. Njegovo ime ostaje simbol ne samo rane ere Hollywooda već i same umjetnosti filmske komedije.

Charlie Chaplin je rođen u Londonu u siromašnoj obitelji u kojoj je već od najranije dobi pokazivao interes za scenske umjetnosti. Sa samo pet godina izgubio je oca, što je dodatno otežalo obiteljsku situaciju. Svoju karijeru započeo je kao plesač i glumac u različitim kazališnim skupinama prije nego što je prešao na filmsku industriju.


Na današnji dan: bizarno ubojstvo mladog nogometaša zbog – autogola


Najpoznatiji je po svojoj ulozi beskućnika The Tramp koji je postao ikoničan lik ne samo zbog svojeg izgleda s velikim cipelama, šeširom i štapom, već i zbog svoje simpatične, ali istovremeno duboko emotivne prirode. Chaplin je bio majstor pantomime i slapstick komedije, ali je istovremeno uspio u svojim filmovima prenijeti snažne poruke o ljudskosti, empatiji i borbi protiv nepravde.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova je The Kid iz 1921. godine, u kojem je Chaplin glumio zajedno sa svojim stvarnim sinom Jackiejem Cooganom. Film je bio veliki uspjeh i pomogao je Chaplinu učvrstiti svoj status kao jednog od najvećih filmskih zvijezda svog vremena.

Danas se slavi Svjetski dan darivatelja krvi: studenti medicine organizirali hvalevrijednu akciju


Unatoč svojem uspjehu, Chaplinova karijera nije uvijek bila bez kontroverzi. Bio je poznat po svojim političkim stavovima i često se sukobljavao s vlastima i društvenim normama. Nakon dugogodišnje karijere u Hollywoodu, Chaplin se preselio u Europu gdje je nastavio snimati filmove i nastupati sve do kasnih godina života.

Charlie Chaplin ostaje nezaboravan lik u povijesti filma i kulturnom pejzažu 20. stoljeća. Njegova umjetnost i nasljeđe žive kroz generacije, dok se njegovi filmovi i dalje gledaju i uče kao primjeri izvrsnosti u filmskom stvaralaštvu.

Prošla je već 31 godina otkad nas je napustila košarkaška legenda Dražen Petrović



 

FOTO: UNSPLASH