LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi hrvatski predsjednik

Na današnji dan: obilježavamo rođenje prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana

Tuđman je bio posvećen i znanstvenom radu te istraživanju hrvatske povijesti.

Tuđman je bio posvećen i znanstvenom radu te istraživanju hrvatske povijesti.

Na današnji dan, 14. svibnja, obilježavamo rođenje prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Rođen u Velikom Trgovišću 1922. godine, Tuđman je bio ključna figura u povijesti moderne Hrvatske.

Nakon sudjelovanja u Narodnooslobodilačkom pokretu, Tuđman se posvetio znanstvenom radu i istraživanju hrvatske povijesti. Ipak, njegove ideje o nacionalnom pomirenju i demokraciji nisu bile dobrodošle u tadašnjoj Jugoslaviji, što ga je dovelo do političkog progona.

Ministarstvo hrvatskih branitelja raspisalo natječaj za najljepšu priču o Domovinskom ratu



No, Tuđmanova vizija samostalne Hrvatske nije se mogla zaustaviti. Kroz političko djelovanje, osnivanje HDZ-a i korake prema neovisnosti Hrvatske, postao je ključna figura u stvaranju moderne hrvatske države.

U kinu Forum na Savi pogledajte ispovijest triju žena silovanih u Domovinskom ratu


Kao predsjednik, Tuđman je vodio Hrvatsku kroz teška vremena Domovinskog rata, ostvarujući međunarodno priznanje i mirnu reintegraciju. Njegova odlučnost tijekom ratnih godina zauvijek je ostavila dubok trag u hrvatskoj povijesti.

Danas se prisjećamo Tuđmanovog naslijeđa i vizije o slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj, inspirirajući nove generacije da čuvaju i razvijaju hrvatski identitet i demokratske vrijednosti.

FOTO: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE, FRANJO TUĐMAN