LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Mel Gibson danas slavi 64. rođendan

Američko-australska zvijezda akcijskih filmova danas slavi rođendan. Donosimo nekoliko detalja koje zasigurno niste znali iz života i karijere Mela Gibsona!

Američko-australska zvijezda akcijskih filmova danas slavi rođendan. Donosimo nekoliko detalja koje zasigurno niste znali iz života i karijere Mela Gibsona!

Mel Columcille Gerard Gibson rođen je na današnji dan, 3. siječnja, 1956. godine u gradu Peekskill u američkoj saveznoj državi New York.

Kada je Gibson imao 12 godina, obitelj se preselila u Australiju gdje je 1974. upisao National Institute of Dramatic Art u Sydneyu. Njegov prvi filmski debi dogodio se tijekom školovanja, a Gibson je u svojoj prvoj ulozi glumio surfera u filmu Summer City, koji je izašao krajem 1977. godine Nakon što je iste godine diplomirao, Gibson se okrenuo kazalištu te se pridružio kazališnom društvu State Theatre Company of South Australia.

Godine 1979. Gibson utjelovljuje glavnog lika u kultnom filmu Mad Max, odnosno Pobješnjeli Max. Međutim, tek njegov drugi nastavak Mad Max 2: The Road Warrior donosi mu svjetsku slavu. Iz istog serijala snimljen je i treći nastavak, naziva Mad Max Beyond Thunderdome. Pamtimo ga, također, iz serijala filmova Smrtonosno oružje, u kojemu glumi policajca iz Los Angelesa zajedno s Dannyjem Gloverom.

Za filmove Tim i Gallipoli osvojio je nagradu Australian Film Institute za najboljeg glumca, a pohvale kritike pridobio je ulogama u filmovima The Year of Living Dangerously i Hamlet. Prvi se put okušao u redateljskim vodama u filmu The Man Without a Face iz 1993. godine, a za film Braveheart osvojio je nagrade Golden Globe za najboljeg redatelja i Oscar za najbolju fotografiju i najboljeg redatelja. Iz širokog opusa Gibsonovih postignuća valja izdvojiti i filmove Pasija iz 2004. godine, Apocalypto iz 2006. godine te Hacksaw Ridge iz 2016. godine, za koji je Gibson također dobio nagradu Oscar.

Njegov privatni život nikada nije bio naročito poznat javnosti. Međutim, poznato je kako Gibson ima veliku obitelj i otac je devetero djece, od čega je sedmero dobio u braku s Robyn Moore s kojom je proveo više od 20 godina. Njegov najmlađi potomak rođen je 2017. godine, a majka mu je Gibsonova trenutna partnerica Rosalind Ross.

Tijekom protekle godine Gibson je najavio kako radi na novom filmu Rothchild, pa, sukladno tomu, uskoro možemo očekivati ovo svjetski poznato lice ponovno na platnu u kinima.

FOTO: WIKIPEDIA