LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan nestale djece

Povodom Međunarodnog dana nestale djece 25. svibnja u Osijeku će se održati okupljanje s ciljem skretanja pozornosti na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djeteta u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Povodom Međunarodnog dana nestale djece 25. svibnja u Osijeku će se održati okupljanje s ciljem skretanja pozornosti na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djeteta u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Međunarodni dan nestale djece obilježava se 25. svibnja. Time se izražava podrška svoj nestaloj djeci za kojom se još uvijek traga te nada da će ona biti pronađena i zaštićena. Tom prigodom Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizira okupljanje uz žute i plave balone na promenadi kod Bijele lađe u Osijeku u 10 sati kojim se skreće pozornost na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djeteta. Od početka krize u Ukrajini na tom je području prijavljeno 2100 slučajeva nestale djece.

Zbog ukrajinske krize tisuće djece dovedena su u opasnost od nasilja, trgovine, zlostavljanja, iskorištavanja i nestanka. Potrebno je uvijek, a posebice u kriznim vremenima, osigurati zaštitu dječjih prava kako bi se omogućilo da se sva djeca na kraju sigurno vrate svojim obiteljima. U ovom obilježavanju sudjeluju djeca i obitelji iz Ukrajine.

Problem nestanka djece nije vezan samo za krizne situacije. Stoga je velik dio rada Centra za nestalu i zlostavljanu djecu usmjeren na kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima kada je dijete u bijegu. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u svrhu borbe protiv fenomena nestale djece već gotovo deset godina vodi posebnu telefonsku liniju harmonizirani europski kratki kod 116 000 – nacionalni broj za prijavu nestale djece. Besplatna telefonska linija dostupna je 24 sata dnavno, svaki dan.

Održana je četvrta Međunarodna konferencija posvećena radu s darovitom djecom u Varaždinu


Jedan od glavnih preduvjeta za brz i uspješan pronalazak djeteta je i uvođenje AMBER alert sustava za što se Centar već godinama zalaže.

- Potrebno je implementirati dokazano najbolje prakse i tehničke mogućnosti koje već postoje. Primjerice mehanizmi poput Amber Alert-a koji su se pokazali učinkovitim kod nestanka djeteta za koje se smatra da je u životnoj opasnosti. Odgovornost je vlade i nadležnih ministarstava da isti uvedu u RH. Ne trebamo čekati da se i nama dogode scenariji s tragičnim ishodima nego moramo preventivno djelovati odmah - izjavio je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

FOTO: PRESS