LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

"Master of Puppets" slavi 30. rođendan

Jedan od najvećih trash metal albuma slavi svoj trideseti rođendan. Tim povodom Metallica je odlučila izdati knjigu "Metallica: Back to the Front".

Jedan od najvećih trash metal albuma slavi svoj trideseti rođendan. Tim povodom Metallica je odlučila izdati knjigu "Metallica: Back to the Front".

Master of Puppets, jedan od najvećih metal albuma, izdan je na današnji dan, 3. ožujka, prije 30 godina. Na njemu je Metallica bila u sastavu: James Hetfield kao vokal i ritam gitara, Kirk Hammet na gitari, Lars Ulrich na bubnjevima i Cliff Burton na bas gitari. Burtonu je to bio posljednji album. Preminuo je u prometnoj nesreći u Švedskoj, dok su album promovirali na turneji.

Proslavljeni album svojevremeno je bio 29. na  Billboardovoj ljestivci, a ujedno je i prvi trash metal album koji je dosegao platinastu nakladu. Do danas je prodan u više od sedam milijuna primjeraka diljem svijeta, a čitatelji The Rolling Stonea proglasili su ga najboljim trash metal albumom ikada. Glavni singl i naslov albuma zapravo su reference na drogu.

– Master of Puppets bavi se više-manje drogom. Kako se stvari okrenu, umjesto da sami konrolirate što uzimate i radite, droga upravlja vama. – izjavio je Hetfield tek u jednom kasnijem intervjuu priznavši da je sve možda povezano s njegovim problemima s alkoholom.

Longplejka je sadržavala sljedeće pjesme:

Strana A Strana B
"Battery"   "Disposable Heroes"  
"Master of Puppets" "Leper Messiah"
"The Thing That Should Not Be"   "Orion"
"Welcome Home (Sanitarium)" "Damage, Inc."  

Metallica je skupila osam Grammyja i prvi je sastav koji je u godinu dana nastupio na svih sedam kontineta. Kao rođenasku proslavu sastav je odlučio na jesen izdati knjigu Matellica: Back to the Front, skup priča s promo-turneje uključujući priče fanova i onu o Hetfieldovu incidentu na skateu te priču o Johnu Marshallu koji je uskočio kao zamjena za njegovu gitaru.

FOTO: TUMBLR/THE HEAVIEST OF METAL