LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Margaret Thatcher postala premijerka

4. svibnja 1979. godine povijesni je dan za Veliku Britaniju. Žena je prvi put postala premijerka Velike Britanije.

4. svibnja 1979. godine povijesni je dan za Veliku Britaniju. Žena je prvi put postala premijerka Velike Britanije.

Na današnji dan 1979. godine Margaret Hilda Thatcher, rođena Roberts, postala je prva žena na položaju premijera Ujedinjenog kraljevstva. Poznata je kao Iron Lady, odnosno Željezna Lady.

Rođena je 13. listopada 1925. godine u malom trgovačkom mjestu Grantham na istoku Engleske. Obitelj je imala malu trgovinu od koje su živjeli. Margaret je pohađala lokalnu državnu školu, a nakon toga upisuje studij kemije na Oxfordu. No više ju je zanimala politika, što je naslijedila od oca koji je bio je aktivan u Konzervativnoj stranci u lokalnoj zajednici. 

Tijekom studija bila je izabrana za predsjednicu studenske udruge konzervativaca na oxfordskom sveučilištu.

Kandidirala se i na listi Konzervativne stranke na lokalnim izborima u Dartfordu, i to dva puta – 1950. i 1951. godine Bila je najmlađa kandidatkinja na izborima u Velikoj Britaniji. Oba je puta izgubila, ali u Dartfordu je upoznala Denisa Thatchera,svoga budućeg supruga. Vjenčali su se 1951., a dvije godine kasnije dobili blizance – sina Marka i kćerku Carol.

Margaret se školovala i za odvjetnicu, a 1959. postala je članica mjesne skupštine Finchleya. godine 1970. konzervativci su ponovno došli na vlast, i to na čelu s premijerom Edwardom Heathom, a Margaret je dobila mjesto ministrice obrazovanja. U to je vrijeme Britaniju zahvatio val studentskog radikalizma, a svaki put kad bi se pojavila na prosvjedima – izviždali bi je. 

Konzervativci su izgubili vlast 1974. godine Postajalo je jasno da su promjene unutar stranke nužne. Na unutarstranačkim izborima Margaret je pobijedila Edwarda Heatha u drugom krugu i tako postala prva predsjednica Konzervativne stranke i prva žena vođa britanske oporbe.

Na novim izborima 1979. ponovno pobjeđuje Konzervativna stranka i Margaret Thatcher postaje prva predsjednica vlade Velike Britanije. Taj položaj držala je od 4. svibnja 1979. godine do 28. studenoga 1990. godine, što je i najduži mandat jednog predsjednika, odnosno predsjednice vlade Ujedinjenog Kraljevstva još od 1827. godine

Kada je stigla na poznatu adresu ureda premijera, 10 Downing Street, započela je svoj novi posao parafrazom molitve svetog Franje: – Tamo gdje je nesklad, donijet ćemo sklad. Tamo gdje je greška, donijet ćemo istinu. Gdje je sumnja, donijet ćemo vjeru. A tamo gdje je očaj, donijet ćemo nadu.

Došavši na mjesto primjerke, odmah je poduzela bolne i nužne rezove zbog kojih nije bila popularna. U Britaniji je tada broj nezaposlenih dosegao čak tri milijuna, inflacija je rasla, a državni je proračun bio u minusu. S vremenom se britansko gospodarstvo počelo oporavljati, a premijerki je popularnost rasla.

Iznenada je u travnju 1982. argentinska vojska zauzela Falklandsko otočje koje je kontrolirala Velika Britanija. Margaret nije dugo oklijevala; odmah je poslala vojsku i u već u lipnju iste godine argentinsko otočje bilo je opet pod britanskom vlašću.

Kad se počelo pričati o ujedinjenju dviju Njemački, Margaret je bila oštro protiv toga, što potvrđuje i njemački kancelar Kohl s kojim se posvađala na susretu u Parizu. Kohl je tvrdio da je na susretu Margaret bilo toliko bijesna da je lupala nogom o pod.

Margret Thatcher poznata je po citatima: – Rat u Jugoslaviji nije građanski rat. To je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije. 

Poznata je i po: – Zašto Tuđmanu zamjeraju na tome što je nacionalist – pa i ja sam britanska nacionalistkinja. 

Za vrijeme posjeta Hrvatskoj u rujnu 1998. godine, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Margaret jednim od najviših hrvatskih odlikovanja – Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

28. studenoga 1990. Margaret se sa suzama u očima obratila britanskoj javnosti i podnijela ostavku. Nakon skoro dvanaest godina neprekinute vlasti na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major. Ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća. 

Ostala je zapamćena po svojoj odlučnosti, i to više nego bilo koji drugi političar njene generacije. Zbog toga je i stekla nadimak Iron Lady. Pamtimo je i po načinu na koji je 1982. godine Veliku Britaniju odvela u rat za Falklandsko otočje.

Margaret Thatcher preminula je 8. travnja 2013. godine u jutarnjim satima nakon moždanog udara.

Također, na današnji dan 1929. godine rodila se američka filmska i kazališna glumica Audrey Hepburn, a godine 1980. umro je Josip Broz Tito.

FOTO: ABC.NET.AU