LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Trebao biti student novinarstva, a postao simbol borbe protiv nasilja – Luka Ritz

Luka Ritz, čije ime svi jako dobro pamtimo i povezujemo s borbom protiv bilo kakvog oblika nasilja, na današnji bi dan, da mu život nije prekinut upravo u jednom nasilničkom činu, napunio tek 28 godina.

Luka Ritz, čije ime svi jako dobro pamtimo i povezujemo s borbom protiv bilo kakvog oblika nasilja, na današnji bi dan, da mu život nije prekinut upravo u jednom nasilničkom činu, napunio tek 28 godina.

Luka Ritz, rođen na današnji dan 1990. godine, bio je maturant zagrebačke Grafičke škole koji je trebao uploviti u studentske izazove kao student novinarstva, studija koji je silno želio upisati, no 12. lipnja 2008. godine njegov život ugasilo je nasilje. Preminuo je od posljedica ozljeda koje mu je, zbog mobitela i tri kune, nanijela skupina mladića 1. lipnja te godine

Danas, s njegovim imenom u nazivu, djeluje ustanova socijalne skrbi Centar Luka Ritz, koja je s radom započela prošle godine Osnivač je ove ustanove Grad Zagreb, a osnovana je iz potrebe za sustavnom, sveobuhvatnom skrbi o djeci i mladima u riziku i djeci s razvijenim problemima u ponašanju. U Centru, uz ravnateljicu Ivanu Jolić, socijalnu pedagoginju Dajanu Jurinčić, psihologinju Anu Krsnik, socijalnu radnicu Kristinu Divić te Ninu Mihelić kao višu administrativnu referenticu, djeluje i Lukina majka Suzana Ritz kao tehnička suradnica. Obratiti se za pomoć i savjet mogu djeca i mladi u situaciji kada imaju osjećaj da ih odrasli ne razumiju, osjećaju se tužno i usamljeno, nesigurno ili imaju poteškoća s vršnjacima i prijateljima. Centru se isto tako mogu javiti i roditelji ili oni koji skrbe o djetetu ukoliko se njihovo dijete susreće s nekim oblikom nasilja, primjećuju promjene u njegovu ponašanju ili imaju teže odgojivo dijete s kojim se teško nose.

U sklopu Centra djeluju i volonteri, a svatko tko bi želio sudjelovati u radu centra može se tijekom cijele godine prijaviti za volontiranje psihologinji Ani Krsnik. Volonteri pružaju pomoć u učenju djeci osnovnih i srednjih škola, sudjeluju u organizaciji javnih događaja te ostalih aktivnosti koje će se odvijati u sklopu Centra. Od njih se očekuje odgovornost, redovitost i motiviranost.

Svake se godine učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te od 1. do 4. razreda srednjih škola na području Grada Zagreba dodjeljuje Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Dodjeljuje se učenicima koji su se istaknuli u promicanju jednakosti i tolerancije među vršnjacima. Prošle godine dodijeljena je Luki Gnjidiću, učeniku Osnovne škole Dragutina Domjanića i učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Patriciji Marelja.

Svačije je pravo disati. Svačije je pravo živjeti! napisao je Luka u školskoj zadaći samo godinu dana prije nego što su mu oduzeti život i snovi o studiju novinarstva i postajanju glazbenim kritičarem. Ovog zaljubljenika u glazbu i zapisane riječi kojeg svi poznanici, prijatelji i roditelji pamte kao vječito nasmijanu i vedru osobu, sjećat ćemo se, nažalost, kao još jedne žrtve nasilja svojih vršnjaka, ali i kao simbola borbe protiv istog.

FOTO: FLICKR