LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kristofor Kolumbo vidio "sirene"

Na današnji dan poznati je istraživač u svom dnevniku zabilježio susret s neobičnim stvorenjima.

Na današnji dan poznati je istraživač u svom dnevniku zabilježio susret s neobičnim stvorenjima.

Na današnji dan nastao je zanimljiv zapis Kristofora Kolumba na jednom od putovanja na koje je otišao nakon otkrića Amerike. Naime, poznati moreplovac je 9. siječnja 1493., ploveći u blizini Dominikanske Republike, u svoj dnevnik zapisao kako je vidio tri sirene. Rekao je da nisu ni upola lijepe kao što ih se opisuje te da više sliče na muškarce.

Usprkos razvitku tehnologije, veliki dio morskog dna još uvijek je neistražen. Iako postoji mogućnost da se negdje u dubinama oceana zaista skrivaju bića takve vrste, stvorenje koje je Kolumbo vidio najvjerojatnije je bila – morska krava!

Ove biljožderne morske sisavce i znanstvenici su kasnije nazvali sirenama, prema likovima iz antičkih mitova. Sirene iz grčkih priča bile su pola žene, a pola ribe. Ljepoti i pjesmi sirena nije se moglo odoljeti, čak ni pod cijenu smrti. Svojim su zavodljivim pjevanjem skretale brodove s njihovog puta i nasukavale ih na smrtonosne hridi.

Morske krave imaju vrlo masivno tijelo cilindričnog oblika. Prednje noge su im se preoblikovale u peraje, a zadnje su se sasvim povukle tako da njihovi ostaci više nisu vidljivi ni na kosturu. Nemaju leđnu peraju kao neki kitovi, a rep im se preoblikovao u vodoravnu peraju. Imaju debelu i naboranu kožu bez ostataka krzna.

Najčešće žive samotnjački ili, eventualno, u malim grupama. Životni vijek morskih krava u divljini je preko 30 godina, ponekad do 60, jer nemaju prirodnih neprijatelja. Nažalost, ovi veliki morski sisavci često stradavaju pri sudaru s brodovima pa spadaju među ugrožene vrste.

 

FOTO: WIKIPEDIA