LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kreator Đure Andrijaševića preminuo prije točno 88 godina

Autor poznatog hrvatskog romana „Bijeg“, Milutin Cihlar Nehajev, preminuo je na današnji dan 1931. godine u Zagrebu. Proslavio se ne samo književnim stvaralaštvom već i kao novinar te vrstan književni kritičar.

Autor poznatog hrvatskog romana „Bijeg“, Milutin Cihlar Nehajev, preminuo je na današnji dan 1931. godine u Zagrebu. Proslavio se ne samo književnim stvaralaštvom već i kao novinar te vrstan književni kritičar.

Poznati hrvatski književnik, pripovjedač i novinar Milutin Cihlar Nehajev napustio nas je prije točno 88 godina. U svijet književnosti zakoračio je krajem 19. stoljeća, a proslavio se i kritičarskim radom.

Rođen je u priobalnom ličkom gradiću Senju 25. studenog 1880. koji je na Nehajeva ostavio traga. Naime, Senj je često spominjao u svojim djelima, a koliku je ljubav gajio prema rođenom gradu možemo protumačiti i iz toga što si je nadjenuo pseudonim Nehajev, prema kuli koja je izgrađena kako bi obranila Senj od Turaka.

Iako je studirao kemiju u Beču, nikada nije završio u znanstvenim vodama. Nakon što je doktorirao filozofiju, zaposlio se u gimnaziji u Zadru te za to vrijeme uređivao časopis Lovor. Uz to, pisao je za Obzor, a nakon što se preselio u Zagreb, 1911. godine počinje pisati i za Jutarnji list. Nehajev je bio vrstan poznavatelj likovne i glazbene umjetnosti te je često pisao i književne kritike.

U književne vode ušao je još kao gimnazijalac, a prvu dramu Prijelom objavio je u dobi od samo sedamnaest godina. Bio je jedan od najutjecajnijih pisaca moderne, koji se zalagao za slobodu stvaranja i individualnost. U početku književne karijere bio je usredotočen na pisanje drama i pripovijedaka, a bečka faza stvaranja bila je značajna za književni smjer kojim je krenuo.

Opus Milutina Cihlara Nehajeva može se podijeliti na tri razdoblja, a to su početna faza nastala pod utjecajem postmoderne, zatim druga faza u kojoj se odvaja od realizma i treća, najznačajnija faza njegova rada, u kojoj se u potpunosti koncentrira na modernizam.

Upravo u toj zadnjoj fazi, koja se vremenski nalazi između dvaju ratova, nastala su njegova najpoznatija i najznačajnija djela. Njegovo najpoznatije djelo, roman Bijeg, nastalo je u posljednjoj fazi stvaranja. U Bijegu Cihlar oživljava lik siromašnog intelektualca Đure Andrijaševića kojeg je zadesila nesretna sudbina života u provincijskom gradiću.

Posljednje godine svojeg književnog života posvetio je politici i nacionalnoj povijesti te je, inspiriran djelovanjem Krste Frankopana, objavio opsežnu studiju Frankopani i godinu dana nakon toga povijesni roman Vuci.

Preminuo je u Zagrebu 7. travnja 1931. godine

FOTO: PIXABAY