LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kravata postala jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih simbola

Hrvati su svoj način odijevanja ‚‚nametnuli" u Francuskoj koja je poznata kao zemlja mode i to jednom od najvećih egocentrika koji su ikad vladali – kralju Luju XIV. 

Hrvati su svoj način odijevanja ‚‚nametnuli" u Francuskoj koja je poznata kao zemlja mode i to jednom od najvećih egocentrika koji su ikad vladali – kralju Luju XIV. 

Kad bismo mogli znati što o nama govore ljudi iz stranih zemalja, kako nas percipiraju, bismo li se složili s njima? Pitanje je ozbiljno – biste li rekli: ‚‚tako je, mi smo zemlja s prekrasnim plažama, razvedenom obalom i čistim morem, to je Hrvatska? To, i ništa mnogo više?" Hrvatska nije samo to. 

Zemlja smo brojnih izuma i inovacija, a vjerojatno je najpoznatija od njih kravata – odjevni predmet koji je prije 350 godina ušao u modu, a još uvijek nije izgubio na svom značaju. Da stvar bude bolja, Hrvati su svoj način odijevanja ‚‚nametnuli" u Francuskoj koja je poznata kao zemlja mode i to jednom od najvećih egocentrika koji su ikad vladali – kralju Luju XIV. 

Nekad je dan solsticija označavao dan vatre, sunca, početak nekog novog ciklusa, odnosno godine No, za nas je taj dan važan jer je toga dana 1667. godine Jean-Baptiste Colbert, prvi ministar francuske države i ministar financija predstavio kralju Luju XIV. članove novoosnovane Akademije znanosti. Francuski slikar Henri Testelin (1616-1695) oslikao je ovaj važan događaj na slici poznatoj pod nazivom Colbert Présente Á Luis XIV. Les membres De L'Academie Royale de Sciences. Danas u Versaillesu ova reprezentativna slika uz prikaz svih sudionika ističe kralja Luja XIV. i njegovog brata Philippea. Naime, spomenuta dvojica nose kravatu.

Slikovni rezultat za Colbert Présente Á Louis XIV. Les membres De L'Academie Royale de Sciences

Izvor: L'histoire par l'image

Mjesec dana prije toga, dovršen je preustroj Hrvatske kraljevske Regimente (Régiment Royal Cravates). Preustroju je, među ostalim, prethodio i susret francuskih zapovjednika s Nikolom Zrinskim u Čakovcu te dogovor o popunjavanju francuske Hrvatske pukovnije novim vojnicima iz Hrvatske i daljnjoj suradnji. Hrvatski su vojnici u borbu odlazili sa šalom zavezanim oko vrata, a izraz Cravate u to je doba značilo podjednako „Hrvat“, „hrvatski“, a onda i komad tkanine koji su nosili oko vrata.

Tek kada je Luj XIV., najslavniji vladar toga vremena, počeo i sam nositi kravatu/šal/rubac oko vrata, ovaj je detalj postao službeni modni dodatak u svakoj zemlji. Upravo zato, ova je slika nadasve važna. I upravo zato imamo još jedan posebno važan razlog za istaknuti današnji dan i ono zbog čega smo posebni u cijelome svijetu.

FOTO: DHAR MEDIA