LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kip slobode stigao u New York

Kip slobode izrađen je s ciljem obilježavanja Američke revolucije i stoljeća prijateljstva između SAD-a i Francuske. Postao je poznat diljem svijeta kao simbol slobode i demokracije.

Kip slobode izrađen je s ciljem obilježavanja Američke revolucije i stoljeća prijateljstva između SAD-a i Francuske. Postao je poznat diljem svijeta kao simbol slobode i demokracije.

Razmontirani Kip slobode stigao je u luku New Yorka 17. lipnja 1885. godine u 350 dijelova, pakiranih u više od 200 kutija. Kip slobode bio je francuski dar Amerikancima koji je simbolizirao prijateljstvo. Izrađen je od bakra i željeza te je od tada postao poznat diljem svijeta kao simbol slobode i demokracije.

Kip je prema izgledu vlastite majke dizajnirao francuski kipar Frederic-Auguste Bartholdi uz pomoć inženjera Gustava Eiffela, koji je kasnije dizajnirao Eiffelov toranj u Parizu. Kip slobode izrađen je s ciljem obilježavanja Američke revolucije i stoljeća prijateljstva između SAD-a i Francuske. Izrada kipa stajala je Francuze oko 250 tisuća dolara, što bi u današnje vrijeme bilo oko 5,5 milijuna dolara.

Kip je završen u ljeto 1884. godine u Parizu te predstavlja ženu u haljama s podignutom rukom u kojoj drži baklju. Nakon što su Amerikanci sastavili kip, posvetio ga je 28. listopada 1886. godine predsjednik Grover Cleveland:

– Nećemo zaboraviti da je ovo (Amerika) dom Slobode; niti će njezin odabrani oltar biti zanemaren. – izjavio je predsjednik Cleveland.

U to je vrijeme kip bio najviša struktura u New Yorku, a zbog baklje Bartholdi ga je nazvao Sloboda koja obasjava svijet. U originalu, kip je bio bakrene boje, no tijekom godina postao je plavo-zeleni zbog kemijskog procesa koji se naziva patiniranje.

Godine 1892. otok Ellis, koji se nalazi blizu otoka Liberty, postao je glavna imigracijska postaja te je sljedeće 62 godine Lady Liberty pazila na više od 12 milijuna imigranata koji su doplovili u Ameriku. godine 1909. u predvorju kipa izvješen je sonet Emme Lazarus koji sadrži sad već poznate stihove, koji su postali dio vizije o tome da je SAD zemlja bolje budućnosti za imigrante.

– Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free.

Danas je Kip slobode jedan od najpoznatijih simbola SAD-a, koji se pojavio u mnogim filmovima i na bezbroj fotografija. Svake ga godine obiđu milijuni posjetitelja iz svih dijelova svijeta.

FOTO: FLICKR/SUE WATERS