LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

„Kakav umjetnik umire“ – samoubojstvo zloglasnoga rimskog cara

Neron, jedan od „najomraženijih“ rimskih careva, umro je na današnji dan prije 1949 godina. Za vrijeme vladavine dao je pogubiti suprugu, majku, polubrata, generale, pisce i brojne protivnike.

Neron, jedan od „najomraženijih“ rimskih careva, umro je na današnji dan prije 1949 godina. Za vrijeme vladavine dao je pogubiti suprugu, majku, polubrata, generale, pisce i brojne protivnike.

Posljednji car julijevsko-klaudijevske dinastije, Neron, rođen je 15. prosinca 37. godine pod imenom Lucius Domitius Ahenobarbus, a bio je sin Gneja Domicija Ahenobarbe i Agripinne, prapraunuke cara Augusta. Nerona je u mladosti odgajao filozof Seneka. Učio je grčki, filozofiju i retoriku. Smrću njegova oca 48. godine, njegova se majka Agripinna preudala za cara Klaudija te ga nagovarala da imenuje Nerona za svoga nasljednika umjesto Klaudijeva sina Britanika, te da ujedno ponudi ruku kćeri Oktavije njenome sinu. 

Car Klaudije umire 54. godine, a navodno ga je otrovala upravo Agripinna. Nakon njegove smrti, Neron uzima ime Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus i sjeda na prijestolje. Do 59. godine, car je Neron uživao naklonost rimskoga naroda, smatran je blagim i razumnim vođom, snizio je porez, podupirao umjetnost i atletiku, pomagao gradovima u krizi, a svojedobno je zapamćen i kao car koji je sam vozio zapregu, glumio na pozornici i svirao liru. Negdje u to vrijeme, Neron se počinje prepuštati razuzdanom načinu života i tiraniji, pa su tako skupi ratovi i veliki troškovi raskošnoga života brzo ispraznili državnu blagajnu. S vremenom su na površinu isplivale i razne optužbe za izdaju, na što Neron oštro reagira i daje smaknuti generale, pisce i protivnike. No, ubojstva ne staju samo na njima. Neron je, naime, dao pogubiti majku Agripinnu, polubrata Britanika i ženu Oktaviju.

Novčić s prikazom cara Nerona; IZVOR: Pinterest

Neron je zasigurno u povijesti zapamćen kao car koji je podmetnuo požar u Rimu 64. godine Naime, vatra je počela u jugoistočnome kraju Circusa Maximusa, a harala je gradom čak deset dana uništivši 75% grada. Iako su požari bili česti u to doba, većina je građana vjerovala kako je sam car dao podmetnuti požar kako bi mogao sagraditi svoju villu – Domus Aurea. Podmetnuo ga ili ne, odlučio je pronaći krivca pritom uperivši prst na kršćane, a time zapravo počinju i njihovi progoni u rimskome svijetu. No, s druge strane, manje je poznato kako je upravo Neron zaslužan za pravilan plan ulica, minimalno korištenje drva kao građevinskog materijala, te u njegovo vrijeme dolazi do oživljavanja građevinarstva – dovršen je Kaligulin cirk, sagrađen je privremeni stadion na Cirku, bogato opremljeni amfiteatar, pa tako i njegova Domus Aurea čiji je vestibul krasila kolosalna statua samoga cara, koja je prema antičkome piscu Pliniju Starijem bila visoka 119 stopa (35 metara). 

Nakon požara u Rimu slijede razne pobune u provincijama i urote protiv cara, a jedna je od njih završila tako što je car bio proglašen državnim neprijateljem. Tada Neron odlučuje pobjeći na istok gdje su mu bile odane još neke provincije. Čuvši da ga je Senat osudio na smrt, odlučuje izvršiti samoubojstvo 68. godine, u 31. godini života, a prema predaji mu u tome pomaže Epafrodit. Navodno je na samrti sam car izjavio Qualis artifex pereo, odnosno Kakav umjetnik umire u meni!

FOTO: PINTEREST